Now Reading:
Varaždinski župan i gradonačelnik u tradicionalnom novogodišnjem obilasku žurnih službi: Noć je protekla mirno
Full Article 5 minutes read

Varaždinski župan i gradonačelnik u tradicionalnom novogodišnjem obilasku žurnih službi: Noć je protekla mirno

Tradicionalno, prvoga dana nove godine varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec te gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković obišli su žurne službe koje su, ne treba to posebno ni naglašavati, dežurale i onda kad smo mi ostali slavili ulazak u novu 2023. godinu.

Obilazak je počeo posjetom Policijskoj upravi varaždinskoj, gdje je čelne ljude Županije i Grada dočekao načelnik Predrag Benčić koji je 2022. godinu, kada se uzmu u obzir sva događanja, okarakterizirao kao izazovnu.

-Proteklu smo godinu svi zajedno odradili korektno, profesionalno i godina u kojoj stanje sigurnosti mogu ocijeniti kao zadovoljavajuće. Noćas smo ušli u Schengenski prostor što za nas sve znači jedan novi izazov koji je pred nama. Vjerujem i nadam se da ćemo u ovoj godini odgovoriti svim izazovima koji će se pojaviti a sve sa ciljem da svim žiteljima Varaždinske županije zajamčimo sigurnost, ali i da bi se svi ostali, svi oni koji će doći u našu županiju, osjećali sigurno – kazao je prvi čovjek varaždinske policije.

Kad je riječ o žurnim službama, nezaobilazna karika u lancu su i vatrogasci, a zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Ivica Labaš, za prošlu je godinu kazao da je bila gotovo identična prethodnoj kada se u obzir uzmu dosada obrađeni statistički podaci.

-Na svu sreću nismo imali značajnijih, odnosno većih intervencija, izuzev kada su nažalost stradali putnici iz Poljske na autoputu prema Zagrebu. Sve ostalo je bilo u granicama svakodnevnih aktivnosti a toga je bilo na području županije sveukupno 909 intervencija od toga na našu postrojbu otpada trećina, točnije 262 intervencije na području grada Varaždina – kazao je Labaš ističući da je od toga 105 požarnih intervencija, njih 134 tehničkih a bilo je i petstotinjak aktivnosti koje se odnose na dežurstva, osiguranja te pomoći udrugama i institucijama.

Slično očekuje i ove godine dok se osobno nada da će i u 2023. izostati veće, odnosno izazovnije intervencije.

I djelatnici Hitne dežurali su u novogodišnjoj noći i izgleda imali najviše posla.
.Bilo je dosta intervencija, njih četrnaest, ali su uspješno riješene. Grad Varaždin i okolica je brojala deset intervencija, dok su preostale četiri bile po lokalnim ispostavama – istaknula je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, specijalistica hitne medicine Marta Lukačević.

Za prošlu godinu je rekla da je bila dosta izazovna s puno intervencija, njih gotovo 10 tisuća koje se odnose na teren te još nekoliko tisuća ambulantnih intervencija.

-Najveći izazov bila je teška nesreća kada su na autocesti nastradali putnici iz Poljske kada smo zajedno sa kolegama iz Međimurske i Zagrebačke županije zbrinuli veliki broj ozlijeđenih osoba. Također, brojim i povećanje intervencija vezanih uz covid što je trenutno i očekivano u ovo vrijeme – istaknula je Lukačević.

U Općoj bolnici Varaždin, župana i gradonačelnika dočekao je ravnatelj Damir Poljak koji je prošlu godinu okarakterizirao kao turbulentnu, ali ipak uspješnu za OBV.

-Usprkos koroni i svim problemima koje smo imali, Opća bolnica Varaždin može se pohvaliti da je za nas protekla godina bila uspješna. Dobili smo tri certifikata kvalitete, razvijamo se u građevinskom smislu, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu zdravstva, možemo uspješno krenuti u daljnje infrastrukturne projekte – kazao je Poljak.

Istaknuo je da se ne smije zaboraviti ni na ljude koji su nositelji bolničkog sustava.
-Zahvaljujem im na svemu onome što su učinili u 2022. godini i za našu bolnicu i za naše pacijente. Zahvaljujem i Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na ulaganjima, podršci i svemu onome u čemu nas prate te na ovoj tradiciji obilaska – zaključio je Poljak.

Župan Stričak izrazio je zadovoljstvo zbog informacije da je novogodišnji doček prošao u najboljem redu.

-Za naše je hitne službe prošla godina bila zaista zahtjevna, bilo je puno kriznih situacija, ali sve su te situacije odrađene jako dobro i na tome im čestitam. Županija će i dalje poduzimati sve da ih osposobljavamo i opremamo – kazao je župan.

Godinu koja je počela nazvao je „godinom zdravstva”.

-Vidljivo je to iz našeg županijskog proračuna. Pred nama su, naime, otvaranja bitnih investicija, kao što su OHBP, dnevna bolnica i spinalni centar, početak izgradnje centralnog operacijskog bloka, projektiramo novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo…Vjerujem da će 2023. godina, bez obzira na sve izazove koji su pred nama, biti uspješna – rekao je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj zahvalio je svim članovima žurnih službi koje, naglasio je, rade svih 365 dana u godini, 24 sata dnevno.
-Ono što je bitno za nas Varaždince je da je novogodišnja noć protekla izuzetno mirno, ni u policiji nije zabilježen nijedan incident, a ni vatrogasci nisu imali nikakve intervencije noćas. To znači da su se naši građani doista ponašali sukladno normama, pravilima, proveselili su se, ali u granicama u kojima to treba i biti – naglasio je Bosilj.

Obilazak varaždinske bolnice iskoristio je kako bi ravnatelju predao donaciju.
-Riječ je o donaciji od nekadašnjih 50 tisuća kuna, a sadašnjih oko 6.700 eura, za nabavku uređaja za otorinolaringologiju i na taj način Grad uvijek pomaže i pomagat će i dalje rad naše bolnice – obećao je Bosilj.

a.kučić/sjever.hr
01.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.