Now Reading:
Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi brojne promjene – ovo je šest najvažnijih!
Full Article 2 minutes read

Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi brojne promjene – ovo je šest najvažnijih!

ljudi

Točno u ponoć Hrvatska je ušla u Schengen, što će nam olakšati putovanja, te u eurozonu – što nam na kratke staze neće bitno promijeniti financijsku krvnu sliku, ali bi dugoročno i od uvođenja eura mogli imati izravne koristi.

Kako piše Marko Špoljar za Jutarnji list, danas je na snagu stupila i cijela sila novih zakona i propisa.

Radnici koji primaju zakonski najmanju moguću plaću, ubuduće će zarađivati mrvicu bolje. Iznos minimalne plaće podignut je na 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto.

U ponoć su na snagu stupile i izmjene i dopune Zakona o radu kojima se, među ostalim, određuje da se s radnikom mogu sklopiti samo tri uzastopna ugovora na određeno u roku tri godine, kako bi se spriječila zloupotreba tog nesigurnog modela zapošljavanja, dok se uvjeti za rad od kuće i rad na daljinu detaljnije uređuju.

Za stotine tisuća radnika novi Zakon o radu donosi još jednu vrlo važnu novost. Naime, svi koji rade nedjeljom morat će biti plaćeni barem 50 posto više nego normalnim radnim danom. A za samo 30 dana uvodi se i neradna nedjelja u sektoru trgovina.

U ponoć je na snagu stupila i nova regulacija obiteljskih mirovina prema kojima preživjeli, uz svoju mirovinu, može naslijediti i 27 posto mirovine preminulog supružnika. Ujedno za deset posto rastu sve obiteljske mirovine, piše Špoljar za Jutarnji list.

Na snagu je stupila i primjena Vladine odluke o (su)financiranju barem jednog besplatnog obroka dnevno za svakog učenika u osnovnim školama, točnije za njih 311 tisuća.
Recimo još jednom da euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a da kuna odlazi u povijest.

Na koncu, Hrvatska je postala dio šengenske zone, što znači da su ukinute kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, a granica s Bosnom i Hercegovinom postala je u punom smislu te riječi vanjska granica Europske unije.

Bez graničnih kontrola od danas možete putovati od Dubrovnika do Osla ili od Iloka sve do Lisabona i natrag.

sjever.hr/jutarnji.hr
01.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.