Now Reading:
Zagorskim studentima uručeni ugovori za stipendije – Župan Kolar: Nadamo se da će ostati živjeti u Zagorju, ovdje ima kvalitetnog posla i plaće su osjetno porasle
Full Article 4 minutes read

Zagorskim studentima uručeni ugovori za stipendije – Župan Kolar: Nadamo se da će ostati živjeti u Zagorju, ovdje ima kvalitetnog posla i plaće su osjetno porasle

Sjajan završetak godine za studente s područja Krapinsko-zagorske županije – u petak su im u Zaboku uručeni ugovori za županijske stipendije za ovu akademsku godinu.

Dodijeljena je ukupno 71 stipendija i to po sve tri kategorije – za izvrsnost, po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja.

-S današnjim danom kada smo završili ovaj ciklus i sa stipendijama za deficitarna zanimanja koje idu iz godine u godinu, mi smo na 428 stipendija, 113 studentskih i 315 učeničkih. To smatramo velikim iskorakom i sjajnim ulaganjem i mislimo da je to optimalan broj koji Županija može iznijeti na svojim leđima – rekao je župan Željko Kolar.

Najavio je da će rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva, kako bi se povećao ukupan iznos studentskih stipendija.
-Ove stipendije koje sada 700, iznosit će 800 kuna, dok će za deficitarna zanimanja stipendije biti povećane s 800 na 900 kuna, s time da ćemo do 15. siječnja isplatiti tri rate za ovaj period u 2022. godini, a rebalansom proračuna u ožujku iduće godine osigurat ćemo ostatak novca i to jednokratno isplatiti – rekao je Kolar.

Dodao je da će sljedeće godine za stipendije u proračunu biti osigurana 2,3 milijuna kuna, ali da je poruka važnija od dodjele stipendija ta da ima kvalitetnog posla na području Krapinsko-zagorske županije, kao i da je prosjek plaća iznimno rastao u posljednjih nekoliko godina, pa je ova županija sada među prvih pet.

-To je poziv mladim ljudima da kada završe fakultete ostanu živjeti u Zagorju. Ulaganjem u školstvo, infrastrukturu i civilno društvo, stvorit ćemo što bolje uvjete za što kvalitetniji život na našem području. Sve ostale naše investicije nemaju težinu i značaj, ako mlade ljude ne zadržimo ovdje – zaključio je župan Kolar.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da su na natječaj za stipendije pristigla 172 zahtjeva i to 82 u A kategoriji za nadarene studente, 70 u B kategoriji prema socijalnom kriteriju i 20 u kategoriji deficitarnih zanimanja.

-Drago nam je što se na natječaj javlja svake godine sve više učenika i studenata. Našim smo novim pravilnikom definirali da se u A kategoriji iznjedre najnadareniji učenici, a u B kategoriji oni koji doista ostvaruju pravo prema socijalnoj osnovi. U C kategoriji smo najzadovoljniji kad nam se javi najviše učenika i studenata jer nam je to doista važno. Iako nastojimo modernizirati i pratiti trendove potreba tržišta rada i donošenja odluka o deficitarnim zanimanjima koja su nam potrebna, još uvijek imamo nekoliko programa na koja nam se nijedan student ne javlja – kazala je Smičić Slovenec.

Naglasila je da ipak vjeruju kako će se upravo stipendijama uspjeti potaknuti mlade da upišu neki od programa važnih za Krapinsko-zagorsku županiju.

Brucošici Lei Mraz koja studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ovo je prva stipendija kao studentici i znači joj, kaže, mnogo.

-Životom u Zagrebu prisiljeni smo osamostaliti se na neki način i djelomično rasteretiti roditelje, stoga mi je ovo dobar vjetar u leđa da započnem vlastiti život i ulaganja u svoju budućnost, kao i ciljeve koje želim ostvariti – kazala je Lea.

Marija Ban upisala je Medicinski fakultet u Rijeci i ovo joj je bilo prvi put da se prijavila na natječaj za stipendije.
-Moje je zanimanje deficitarno pa nije bilo teško dobiti stipendiju. Upisala sam medicinu jer mi se to u tom trenutku činilo kao ispravna odluka, zbog humanitarne crte i povezivanja svih prirodoslovnih znanosti. Dosad sam zadovoljna i fakultetom i Rijekom, ali nadam se da ću se vratiti u Zagorje – izjavila je Marija.

a.kučić/sjever.hr
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.