Now Reading:
Boom gripe u Hrvatskoj! U tjedan dana preskočili smo granicu od tisuću zaraza, mnogo oboljelih i u Zagorju
Full Article 1 minutes read

Boom gripe u Hrvatskoj! U tjedan dana preskočili smo granicu od tisuću zaraza, mnogo oboljelih i u Zagorju

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZJZ) objavio je podatke o gripi u sezoni 2022./2023. s fokusom na 51. tjedan godine.

Kako piše Danas.hr, zabilježen je veliki boom slučajeva gripe, a u samo posljednjih sedam dana zabilježeno je više od tisuću slučajeva (1043 točnije). Zaključno s 25. prosincem u RH je zaprimljeno 1759 prijava oboljelih od gripe.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1, piše Danas.hr.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe.

sjever.hr/danas.hr
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.