Now Reading:
Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2,4 milijuna kuna za izradu dokumentacije za veliki turistički projekt!
Full Article 3 minutes read

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2,4 milijuna kuna za izradu dokumentacije za veliki turistički projekt!

Na prvu godišnjicu potpisivanja Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske u Čakovcu je održan sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s pet župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske te saborskih zastupnika s tog područja. Riječ je o sporazumu „teškom“ 15,2 milijarde kuna koji velike razvojne mogućnosti otvara i bjelovarsko-bilogorskom području. U idućih 10 godina očekuju se ulaganja od 2 milijarde kuna.

Premijer Plenković je podsjetio da je Razvojni sporazum sjever inspiriran jako dobrom provedbom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem za koji je inicijativa također došla s terena, od župana.

-Ovakav redovan, iskren dijalog koji imamo sa županijama, a njegujemo ga već sedmu godinu, potpuno je promijenio relacije između Vlade i županija. Vlada je otvorena za sve vaše sugestije – istaknuo je premijer i kao primjer naveo program zapošljavanja žena „Zaželi“ gdje su svi koji su aplicirali, dobili novac.

Podsjetio je kako taj projekt, osim što vraća teže zapošljive osobe na tržište rada, osigurava skrb starijim i teže pokretnim osobama, uglavnom u ruralnim sredinama, čime postiže multiplikativni učinak.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je kako su na području pet županija obuhvaćenih Razvojnim sporazumom sjever provedena 93 projekta zapošljavanja žena „Zaželi“ vrijedna 242 milijuna kuna.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić u raspravi je podsjetio na projekte koje je županija kandidirala kroz Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.

-Za opremanje nove zgrade bjelovarske Opće bolnice 70 milijuna kuna već je osigurano iz državnog proračuna što pokazuje da je ovoj Vladi stalo do jednake dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga u svim dijelovima Hrvatske. Brza cesta Bjelovar-Virovitica također je dio nacionalnog plana ulaganja u nekoliko cestovnih pravaca u RH – istaknuo je župan i naveo još dva projekta koji su, nakon zadovoljenih uvjeta, dobili novac za izradu projektne dokumentacije.

-Riječ je o gradnji biciklističke staze s pratećim građevinama u koridoru nekadašnje pruge Bjelovar-Garešnica za koju je dobiveno bespovratnih 2,4 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Staza bi povezala 3 grada i 6 općina na području županije, a otvorila bi velike mogućnosti za razvoj turizma i poduzetništva. Nadalje, Općoj bolnici Bjelovar odobreno je oko 990 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu paviljonskih zgrada koje datiraju iz sredine 19. stoljeća – naveo je župan Marušić.

Ugovore za ta dva projekta premijer je njihovim nositeljima uručio zajedno s još 54 ugovora ukupno vrijednih 65,5 milijuna kuna. Osim za izradu projektne dokumentacije za razvojno-socijalne projekte uručeni su za program „Zaželi“ te za investicije u mala poljoprivredna gospodarstva na području pet županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Ugovori su uručeni i nekolicini načelnika općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije te Gradu Bjelovaru.

www.sjever.hr / bbz.hr
28.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.