Now Reading:
VRHUNSKI ZDRAVSTVENI UVJETI Najljepši poklon za kraj godine i stoljeće postojanja Županijske bolnice Čakovec: Svečano otvoren obnovljen Odjel pedijatrije – roditelji će moći biti uz svoje dijete 24 sata na dan!
Full Article 4 minutes read

VRHUNSKI ZDRAVSTVENI UVJETI Najljepši poklon za kraj godine i stoljeće postojanja Županijske bolnice Čakovec: Svečano otvoren obnovljen Odjel pedijatrije – roditelji će moći biti uz svoje dijete 24 sata na dan!

Veliki dan za Međimursku županiju bio je utorak, 27. prosinac 2022. godine. Nakon što je premijer Andrej Plenković uručio milijunske ugovore županima sjevera Hrvatske svečano je otvoren obnovljeni i rekonstruirani Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec koja ove godine slavi svoje stoljeće postojanja.

Projekt je to vrijedan oko 4,3 milijuna kuna financiran iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva i Međimurske županije.

Ravnatelj bolnice, i sam pedijatar, a odnedavno i mladi roditelj Igor Šegović priznao je kako mu je po preuzimanju uloge ravnatelja obnova ovog odjela bila jedan od intimnih ciljeva.

– Znam koliko je teško roditeljima s malom djecom kada su u bolnici i zato je meni i mom timu bio cilj da napravimo uvjete da roditelj može biti uz svoje dijete 24 sata, da imaju svoju sobu i sanitarni čvor i da ne moraju to dijeliti ni sa kime. U tome smo uspjeli i stvarno smo sretni, emotivni i iznimno ponosni što danas otvaramo novi odjel – rekao je ponosno Šegović dodajući kako preostaje obnova još trećine odjela za koju se nada da će ubrzo završiti.

-Taj odjel koji nije obnovljen, on je već u tijeku energetske obnove dosta obnovljen i sada ćemo sobu po sobu i na tom dijelu rekonstruirati. Uvjeti će sada biti vrhunski. Imamo potpuno novo obnovljenu hitnu ambulantu, potpuno novu dnevnu bolnicu, odvojenu gastroenterološku, respiratornu… Tako da se pacijenti s raznim simptomima i znakovima bolesti ne miješaju i na taj način ćemo pružiti najkvalitetniju moguću skrb u pedijatriji – kazao je ravnatelj bolnice čiji se odjeli stalno obnavljaju, a on je zajedno sa svojim timom vrlo zadovoljan uvjetima rada.

U ŽB Čakovec zaposleno je 977 ljudi, gotovo 200 liječnika i preko 60 specijalizanata, liječnika koji su jamac sigurne budućnosti. No ono što nedostaje, naglašava ravnatelj srednje medicinske su sestre kojih gotovo i da nema na tržištu, ali s tim problemom se susreću sve bolnice u Hrvatskoj.

Međimurski župan Matija Posavec djelatnicima bolnice naglasio je kako se svako ulaganje u obrazovanje i bolju zdravstvenu skrb višestruko vraća i da s tim nikada neće time prestati.

-Prije točno 100 godina Međimurje je dobilo bolnicu. Prije 50 godina dobilo je bolnicu u obliku zgrade ovakva kakva je, a unazad 5,6 ili 7 godina nikada više ulaganja u sam zdravstveni sustav. Cijela naša zgrada se energetski obnavlja – podsjetio je župan pobrojavši dosadašnja ulaganja.

– Izgrađen je novi Dom zdravlja kao ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, rekonstruira se Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, nabavljen je uređaj za magnetsku rezonancu, opremljen odjel abdominalne i dječje kirurgije, danas pedijatrija, sutra se već otvaraju gradilišta neurološkog odjela – nabrojao je Posavec dodavši kako jedna bolnica koja u samo jednoj godini ima 1,374 000 raznih polikliničko-stacionarnih dijagnostičkih usluga to i zaslužuje.

Naglasio je kako bez pojedinaca, vrijednih nositelja napretka i želje za kontinuiranim razvojem koji u taj posao ugrađuju ljubav, srce i energiju ova bolnica, a niti županija ne bi bila „Prijatelj djece”.

-Drago mi je da smo uspjeli u rekordno kratkom vremenu završiti ovaj projekt i da nastavljamo s novim ulaganjima u zdravstvenu skrb – dodao je Posavec i naglasio kako je Županija kao osnivač i vlasnike bolnice uvijek na raspolaganju.

-Bila je ideja da sufinanciramo roditelje koji borave tu s djecom na ovom odjelu, prihvatili smo to, da idemo s nekim programima koje ima rijetko tko u Hrvatskoj i to smo prihvatili i sve druge dobre ideje ćemo prihvatiti na zadovoljstvo naše zdravstvene skrbi. Ovo je lijep poklon našoj bolnici za 100 godina i nek nam živi još narednih 1000 – zaključio je Posavec.

Na svečanosti je nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao je kako se u zdravstveni sustav Međimurske županije od 2016. godine uložilo preko 160 milijuna kuna te kako će zdravstvena reforma donijeti će puno toga dobroga.

-Cilj zdravstvene reforme je postići održivi zdravstveni sustav sa pacijentom u fokusu odnosno jačanje preventive i rano otkrivanje bolesti. Moramo ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu kao i reorganizirati bolnički sustav, ali moramo i posvetiti pažnju kadrovskim potencijalima – rekao je ministar Beroš dodavši kako se treba okrenuti kvaliteti, a ne kvantiteti, odnosno mora se znati koliko liječenje košta i koji su ishodi liječenja.

abrkic/sjever.hr
27.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.