Now Reading:
Premijer Plenković u Čakovcu: Za Međimurje u planu je sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna, a moramo riješiti i obilaznice
Full Article 5 minutes read

Premijer Plenković u Čakovcu: Za Međimurje u planu je sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna, a moramo riješiti i obilaznice

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u službenom je posjetu Međimurskoj županiji te je tom prilikom u Maloj vijećnici Međimurske županije održao radni sastanak s međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Čakovca, Ljerkom Cividini, a nakon kojeg se sastao i sa svim ostalim županima sjeverozapadne Hrvatske: Anđelkom Stričakom, Željkom Kolarom, Darkom Korenom i Markom Marušićem.

U pratnji predsjednika Vlade u Međimurje su došli i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković ministrica poljoprivrede, Vili Beroš ministar zdravstva i Davor Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Poželjevši dobrodošlicu premijeru Plenkovići, župan Posavec naglasio je kako je sjever Hrvatske najproduktivniji hrvatski kraj.

– Većina od pet županija koje čine sjever naše Hrvatske dvostruko više izvozi nego uvozi, prema tome da je slika sjevera Hrvatske, slika ukupnog hrvatskog gospodarstva imali bi puno manje problema. Naravno, kada imate lokomotivu Hrvatsku u tu lokomotivu treba ulijevati još više goriva kako bi ona vozila još brže. Sasvim sigurno imamo s razine županija i želje, interese i načine kako se možemo još brže razvijati – rekao je župan Posavec te se osvrnuo i na Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku koji su s predsjednikom Vlade prije godinu dana potpisali župani sjeverozapadnih hrvatskih županija.

– Potpisali smo taj sporazum i moram istaknuti kako s nekim stvarima mogu biti zadovoljan dok s neki drugima ne, posebno u segmentu prometa. Nama je recimo jako važna cesta koja spaja dva grada, koja su sjedišta županija, a udaljenost među njima je samo 8 kilometara, ali nikako da u 15 godina izgradimo tu obilaznicu, koja čak niti puno ne košta – poručio je župan Posavec.

Dobrodošlicu premijeru s delegacijom i županima u grad i županiju poželjela je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini poručivši im kako je Međimurska županija, županija koja je industrijski izvozno orijentirana, koja je riješila komunalnu infrastrukturu te koja u svakom pogledu diše i razmišlja o europskoj budućnosti.

– Dobro došli u sredinu koja zahvaljujući svom geografskom položaju predstavlja hrvatska vrata u srednju i istočnu Europu. U konačnici, želim vam dobrodošlicu u kraj koji je kroz povijest često morao dokazivati pripadnost hrvatskom narodu – rekla je Cividini dodavši kako joj je drago što je Vlada odlučila za hrvatski sjeverozapad pokrenuti razvojni sporazum.

– Na njega gledam kao stvarni početak rješavanja specifičnih problema ove regije na koje župani, gradonačelnici i načelnici upozoravaju već duže vrijeme, ali i na otvaranje novih mogućnosti. Ovaj dio Hrvatske, lokomotiva je koja vuče Hrvatsku prema zapadu te sam sigurna da će od njega koristi imati cijela Hrvatska. Sigurna sam da će ovdje najprije pokazati prednost ulaska u schengensko područje i eurozonu te da će naše gospodarstvo vrlo brzo kapitalizirati ovo potpuno integriranje u zajednički europski ekonomski prostor – rekla je Cividini.

I sam premijer Plenković je potvrdio kako je sjever Hrvatske, kraj poduzetničkog duha, malih i srednjih poduzetnika koji privlači investicije, što će se kako je rekao, ubrzo osjetiti na ekonomskoj dinamici.

– Uvjeren sam da ste svi vi itekako zadovoljni s ovom velikom zajedničkom realizacijom strateških projekata koji su pred nama. Ovaj razvojni sporazum je inspiriran jako dobrom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Tu zahvaljujem na inicijativi koja je došla od strane župana. Mislim da je dobro strukturiran. Ovakav redovan i iskren dijalog kojeg sa županijama provodimo već skoro sedmu godinu, mislim da je u potpunosti promijenio relaciju Vlade i županija koje nije bilo prije. Mi želimo da se to nastavi i da ta višerazinska dimenzija upravljanja Hrvatskom dobro funkcionira – poručio je premijer.

Dodao je i kako mu je drago što će indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata dobiti neke konkretne konture, a osobito se to odnosi na one projekte kojima će biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna.

– Vjerujem da će oni poticati regionalni i lokalni razvoj u unapređenju obrazovne, prometne, vodokomunalne, zdravstvene i druge infrastrukture. Što se tiče same Međimurske županije tu je sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje. Ono što mi se čini važnim je sveobuhvatnost projekta Sjever i važnost jačanja svih aspekata onoga što je u nadležnosti države, županija i gradova, a ujedno bolje prometne povezanosti – rekao je premijer Plenković te dodao:

– Mislim da na području ovih županija postoji još nekoliko točaka koje moramo kvalitetnije povezati i dovršiti projekte koji su u tijeku, posebice ovu brzu cestu koja ide i prema Bjelovaru i prema Koprivnici. Isto tako, riješiti obilaznice u Međimurju, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija su dobro povezane, ali isto tako ova poveznica između Varaždina prema Krapini mora biti kvalitetna. To se naravno podrazumijevaju ulaganja u ovom desetljeću u željezničku infrastrukturu koja je dugi niz godina bila zanemarena – zaključio je premijer Plenković.

jmiklauzic/www.sjever.hr
27.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.