Now Reading:
Sve više hrvatskih gradova odbacuje vatromet: Ne uznemiruje životinje, štedi novac i ekološki je prihvatljivije – Treba li to učiniti i s petardama?
Full Article 2 minutes read

Sve više hrvatskih gradova odbacuje vatromet: Ne uznemiruje životinje, štedi novac i ekološki je prihvatljivije – Treba li to učiniti i s petardama?

Nekoliko hrvatskih gradova odustalo je od novogodišnjeg vatrometa koji je inače uobičajeni dio programa dočeka. Kako navode u svojim objavama, dio ih se okreće ekološki prihvatljivim opcijama koje ne uznemiruju životinje pa će tako, primjerice, po prvi put umjesto klasičnog vatrometa na koji smo naviknuli, Osijek, Rovinj i Čazma organizirati laserski light show, o tome uskoro razmišlja i Zabok, a Grad Rijeka umjesto vatrometa dijelom ušteđenih sredstava će pomoći ,udrugama koje skrbe za životinje, poručili su za gradonačelnik.hr

Vatrometa su se već ranije odrekli u Cresu, Labinu, Opatiji, Poreču, Puli, Samoboru i Varaždinu…

A pozitivan učinak koji se time postiže nije samo novčana ušteda u rashodovnoj strani recesijom i inflacijom opterećenih gradskih proračuna. I prijatelji životinja dugi niz godina skreću pozornost na znanstveno dokazane činjenice da eksplozije vatrometa i petardi izazivaju panični strah i stres kod kućnih ljubimaca. S obzirom na to da je njihov sluh daleko istančaniji od ljudskoga, piše Green.hr, velik broj mačaka i pasa ugine od srčanog udara.

Početkom prosinca iz Udruge Prijatelji životinja podsjetili su upravo i iz toga razloga da novogodišnji vatromet, ma koliko bio spektakularan i atraktivam, nije nezamjenjiv način proslave i dopisom su pozvali sve gradove i općine „da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način kako bi zaštitili životinje, ali i ljude i okoliš od negativnih posljedica, buke i zagađenja“.

Kako su napomenuli svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom, koja kod životinja može rezultirati stanjem šoka i izazvati ekstremni stres, a isto tako s time se teško nose i bolesni i osjetljivi ljudi. Vatromet ispušta i visoke razine štetnih plinova, a tragovi zagađenja ostaju u vodi i tlu, dodali su ističući kako se na sreću „svijest građana protekom vremena mijenja, sve više i više gradova odustaje od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša“.

sjever.hr/gradonačelnik.hr
26.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.