Now Reading:
Sin generala Koradea mora državi platiti 630.000 kuna odštete za policajca kojeg je ubio njegov otac Ivan u svom krvavom pohodu
Full Article 2 minutes read

Sin generala Koradea mora državi platiti 630.000 kuna odštete za policajca kojeg je ubio njegov otac Ivan u svom krvavom pohodu

Mario Korade sin pokojnog generala Ivana Koradea, kao nasljednik prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zlataru državi mora isplatiti 630.000 kuna naknade štete. Riječ je o nadoknadi štete za troškove koje je Ministarstvo unutarnjih poslova imalo kad je obeštetilo obitelj policajca kojeg je Ivan Korade ubio rafalom iz automatske puške 3. travnja 2008. godine, piše Večernji list.

Naime, iz kuće u Velikoj Veterničkoj bb, južno od zaseoka Kosi, bez ikakvog upozorenja iz automatske puške otvorio je vatru na policijskog službenika koji je od zadobivenih ozljeda preminuo. S obzirom na to da je stradao u obavljanju službene dužnosti, njegova supruga, sin i majka podnijeli su MUP-u zahtjev za mirno rješenje spora radi naknade neimovinske i imovinske štete. U svibnju svibnja 2010. godine sklopljena je nagodba pri Županijskom državnom odvjetništvu u Zlataru prema kojoj je država svakom od oštećenih isplatila iznos od po 250.000 kuna na ime duševnih boli zbog gubitka bliske osobe, ukupno 750.000 kuna.

Na ime kapitalizirane rente zbog izgubljenog uzdržavanja maloljetnom sinu ubijenog policajca je umjesto isplate novčanog iznosa u vlasništvo predan stan u Zagrebu, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 524.000 kuna. Mario Korade je u odgovoru na tužbu u cijelosti osporavao osnovanost i visinu postavljenog tužbenog zahtjeva, piše Večernji list.

Supruga poginulog policajca bila je tada trudna. Prema polici osiguranja poginuli policajac je kao zaposlenik MUP-a bio osiguran za slučaj smrti iznosom u visini osigurane svote za slučaj smrti od 30.000 kuna, no to, smatra sud, ne otklanja pravo obitelji da temeljem izvanugovorne odgovornosti od tužiteljice kao poslodavca stradalog, potražuju i ostvare pravo na naknadu opisane neimovinske štete. Isto tako iznio je stav da unatoč tome što je Korade imao nekih psihičkih problema u vidu depresije, nesanice, odnosno prisutnog poremećaja ličnosti, to nije dovoljno da bi se smatrao neubrojivim, piše Večernji.

www.sjever.hr / www.večernji.hr
24.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.