Now Reading:
Hoće li 22. prosinca biti zapamćen kao povijesni dan za Općinu Goričan? S rekordnim proračunom kreće se u realizaciju velikih kapitalnih projekata koji će promijeniti vizuru čitavog Goričana nabolje
Full Article 3 minutes read

Hoće li 22. prosinca biti zapamćen kao povijesni dan za Općinu Goričan? S rekordnim proračunom kreće se u realizaciju velikih kapitalnih projekata koji će promijeniti vizuru čitavog Goričana nabolje

Općina Goričan u 2023. godinu ulazi s rekordnim proračunom od gotovo 4,5 milijuna eura, odnosno 33 milijuna kuna, od čega je veći dio iznosa namijenjen za realizaciju kapitalnih projekata za što su osigurana sredstva iz fondova Europske unije. Ovakva rekordan proračun koji predviđa nekoliko značajnih investicija Vijeće je potvrdilo većinom glasova uz nekoliko suzdržanih.

Proračun za 2023. godinu iznosi 4,4 milijuna eura, a budući da će Općina Goričan ovu godinu završiti s pozitivnim rezultatom, odnosno viškom prihoda od 3 milijuna kuna i taj se dio prenosi u proračun za iduću godinu.

-Nakon što smo dobili bespovratna sredstva iz vanjskih izvora financiranja i proveli javnu nabavu, u idućoj godini kreće realizacija triju kapitalnih projekata koji će promijeniti vizuru čitavog Goričana nabolje – izgradnja Vatrogasnog doma, Sportskog centra i dogradnja dječjeg vrtića. Ovim projektima dokazujemo da imamo znanja i sposobnosti za privlačenje europskih sredstava. Primjerice, samo projekti izgradnje Vatrogasnog doma i Sportskog centra za koje nam je odobreno gotovo 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava predstavljaju skoro tri godišnja izvorna proračuna, što znači da ćemo njihovom realizacijom na neki način preskočiti tri godine razvoja unaprijed – pojasnio je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković te podsjetio i na pozitivnu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja za dogradnju dječjeg vrtića vrijednog gotovo 4 milijuna kuna.

Kako bi realizirali sve te projekte, vijećnici su donijeli odluku o zaduženju. Tako su planirani primici od zaduživanja za provođenje triju projekata rekonstrukcije i dogradnje, a riječ je o vatrogasnom domu, sportskom centru i dječjem vrtiću u Goričanu, u ukupnom iznosu od oko 2,6 milijuna eura.

Vrijedi naglasiti da je za 2025. godinu planiran početak povrata dugoročnog kredita za EU projekte.

-Kada realiziramo projekte i kada će biti potvrđeni i odobreni dobit ćemo europska sredstva. Budući da smo uspjeli dogovoriti odlične uvjete kreditiranja gdje je dogovoren spomenuti poček mi ćemo zatvoriti taj kredit prije naplate prve rate. U konačnici, krediti će nas koštati tek 14 tisuća kuna, a kako sam pojasnio, zatvorit ćemo ga odobrenim bespovratnim europskim sredstvima prije početka roka otplate – pojasnio je Sinković dodajući da odobrena EU sredstva u stopostotnom iznosu pokrivaju troškove kredita.

Vijećnici su, i oni pozicije i oni iz opozicije, jednoglasno podržali odluku o zaduženju za realizaciju kapitalnih projekata.

Dodajmo da je na sjednici Vijeća prihvaćena i Odluka o socijalnoj skrbi, vezanoj uz naknade troškova stanovanja, jednokratne i naknade vezane uz obrazovanje, a usvojene su i odluke o ovogodišnjim drugim izmjenama i dopunama programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture te javnih potreba u kulturi i sportu.

Prihvaćen je i program korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Goričan za 2023. godinu.

Ukupni prihod od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Goričan za 2023. godinu iznosi 25.000 eura, a rasporedit će se za povećanje vrijednosti poljoprivrednog zemljišta kroz održavanje poljskih puteva, geodetskih izmjera zemljišta i sređivanja zemljišnih knjiga te poticajnih mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Goričanski su općinski vijećnici usvojili i Plan razvoja sustava civilne zaštite Općine Goričan, kao i Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za iduću godinu.

www.sjever.hr
23.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.