Now Reading:
Borović: Ako je u planu političko suđenje, mi ćemo biti proglašeni ratnim zločincima
Full Article 2 minutes read

Borović: Ako je u planu političko suđenje, mi ćemo biti proglašeni ratnim zločincima

Uoči 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma”, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i jedan od četvorice optuženih pilota Danijel Borović u petak je u Varaždinu komentirao suđenje, optužnicu i činjenicu da konkretni dokazi protiv njih ne postoje.

Naime, kako kaže, iako će Srbija provesti suđenje jer su neke činjenice tu, koliko je on upoznat, nema konkretnih dokaza, čak ni za ono što su izdvojili po zapovjednoj odgovornosti, a što, naglašava, oni nisu zapovijedili.

-Ako je takav plan da je političko suđenje, oni će donijeti presudu i mi ćemo biti proglašeni ratnim zločincima. U tome je problem – rekao je Borović dodavši kako nitko od njih nije u komunikaciji s odvjetnicima koji su im dodijeljeni po službenoj dužnosti jer Hrvatska ne priznaje taj postupak.

Pripremno ročište zakazano je za 26. prosinca, a optuženi hrvatski piloti čekaju kakav će biti stav sudstva Republike Srbije. Na pitanje je li ovo mogućnost za da se događaji na Petrovačkoj cesti konačno rasvijetle, Borović je odgovorio kako je teško da će se nakon toliko godina uspjeti prikupiti dovoljno podataka, a onda i dokazati tko je za što kriv.

Njega inače terete za događaje u Bosanskom Novom koji su se zbili dan poslije Petrovačke ceste, a pritom naglašava kako je teško reći kako će oni to sada dokazati, hoće li imati dokaze ili će ih pak izmisliti.

Na pitanje kako tumači da svih ovih godina nije bilo interesa ni u Srbiji, ni u Bosni i Hercegovini da se rasvijetle tadašnji događaji, Borović ističe kako smatra da je optužnica posljedica potvrđivanja optužnice protiv Srbije za napad na Banske dvore.

-Mislim da su intenzivirali prikupljanje podataka i pripremili kontra postupak da bi malo amortizirali taj dio – rekao je Borović.

tklopotan / www.sjever.hr
23.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.