Now Reading:
Je li ovo idealan grad za život? Nema prireza ni prevelike gužve, a na 10 minuta je od Zagreba – i komunalni doprinos srezan je za 50 do 90 posto!
Full Article 2 minutes read

Je li ovo idealan grad za život? Nema prireza ni prevelike gužve, a na 10 minuta je od Zagreba – i komunalni doprinos srezan je za 50 do 90 posto!

Jedan grad u Hrvatskoj donio odluku zbog koje će mnogi imati manje račune.

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Samobora, gostovao je u studiju N1 televizije.

Cijene energenata divljaju i nitko ne zna u kojem će smjeru ići.

-To nam svima predstavlja određeni izazov. Vlada je pomogla s nekim mjerama, nadamo se da će toga biti još jer mnogima su plaće ostale iste – rekao je Burić.

Samobor je donio odluku o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi.

-Donijeli smo odluku o smanjenju tih usluga kako bi barem malo olakšali ljudima. Mi smo i prije poznati kao grad koji nema prirez. Komunalni doprinos se smanjio od 50-90 posto. želimo privući mlade obitelji da grade kuće u okružju grada. Također, želja nam je privući investicije i za to smo smanjili doprinose 99 posto – rekao je.

-Sam proračun se bazira na prihoda od poreza na dohodak tako da ovo nije neko preveliko opterećenje za grad – tvrdi Burić dodajući kako o prirezu ni ne razmišljaju.

“Prednost Samobora je blizina granice, stiže nam i schenegen, nemamo prirez i porez i imamo odjel koji brzo izdaje građevinsku dozvolu. Ovisi o projekta do projekta, ali naš prosjek je oko mjesec dana za kapitalne projekte – dodao je.

-Blizu smo Zagreba, ali samo nam fali vlak. Imamo sve za ugodan život mladih obitelji – smatra Burić.

Napomenuo je da grad Samobor ima preko 1000 obrta, a tijekom pandemije je otvoreno 100 novih.

Što se tiče problema smeća, odlučili su uvesti otpado-mjere za stambene zgrade.

-To su uređaji koji mjere koliko tko otpada baca i, naravno, onaj tko proizvodi više smeća plaća više – objasnio je Burić.

sjever.hr/n1info.hr
22.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.