Now Reading:
Osigurano 265.000 kuna – Grad Pregrada financijski podupire 75 učenika i studenata
Full Article 3 minutes read

Osigurano 265.000 kuna – Grad Pregrada financijski podupire 75 učenika i studenata

I ove godine Grad Pregrada financijski podupire svoje srednjoškolce i studente te je tim povodom u petak u gradskoj vijećnici održan prijam gradonačelnika.

Iako se planiralo dodijeliti 10 top stipendija studentima, zbog velikog broja prijava, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je donio izmjene zaključka, kojima je povećan broj stipendija za izvrsnost u polaganju ispita i završavanju godina studija te je pravo na stipendiju ostvarilo 15 studenata i studentica, odnosno svi koji zadovoljavaju formalne uvjete. Top stipendija iznosi 700 kuna mjesečno.

Pravo na financijsku potporu ove je godine ostvarilo 16 učenika i 18 studenata, a uz spomenute nove stipendiste, uvjete za nastavak stipendiranja dobilo je još 26 mladih (14 učenika i 12 studenata), što znači da će financijsku potporu i stipendiju Grada Pregrade u školskoj, odnosno akademskoj godini 2022./2023. primati sveukupno 75 mladih.

Pravo na financijsku potporu imaju svi redovni učenici srednjih škola i studenti s prebivalištem na području grada Pregrade koji žive u obiteljima čiji dohodak mjesečno po članu kućanstva nije veći od tri tisuće kuna, a koji ne primaju stipendiju iz gradskog, županijskog ili državnog proračuna te koji ne studiraju na visokim privatnim učilištima. Prihodi kućanstva utvrđuju se sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi.

Financijske potpore učenicima dodjeljuju se u mjesečnom iznosu od 250 kn, dok financijska potpora za studente iznosi od 250 do 650 kn, ovisno o prihodu po članu kućanstva. Pravo na financijsku potporu neovisno o prihodu po članu kućanstva imaju učenici srednjih škola i studenti s invaliditetom, sva djeca bez roditeljske skrbi, djeca poginulih hrvatskih branitelja, djeca dragovoljaca Domovinskog rata i poginulih dragovoljaca Domovinskog rata, djeca samohranih roditelja te učenici i studenti upisani u srednje škole i studije s popisa deficitarnih studija sukladno listi deficitarnih zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za područje Krapinsko-zagorske županije za određenu godinu. Iznos takve potpore iznosi 250 kuna, osim ako im (studentima) kriterij dohotka po članu kućanstva nije povoljniji.

Također, Grad Pregrada sufinancira troškove smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima u iznosu od 200 kn te takvu vrstu potpore dobiva četvero učenika.

Za stipendije je u gradskom proračunu osigurano 265.000 kuna.

– Čestitamo svim učenicima/ama i studentima/cama koji su ostvarili pravo na top stipendiju i financijsku potporu te im želimo puno uspjeha u daljnjem školovanju – poručili su iz Grada.

www.sjever.hr
13.12 2022.

Input your search keywords and press Enter.