Now Reading:
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA: Nagrađeni kreativni učenici i mentori najboljih radova na natječaju “Moja županija bez korupcije”
Full Article 2 minutes read

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA: Nagrađeni kreativni učenici i mentori najboljih radova na natječaju “Moja županija bez korupcije”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je u dvorani koprivničkog Doma mladih održalo svečanost dodjele nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji su radovi izabrani kao najbolji na kreativnom natječaju „Moja županija bez korupcije“.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Svoj doprinos toj borbi, Županija daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine. Svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije, izrađivanjem brošure s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.

Posebno vrijedi istaknuti akciju koju je županijsko Povjerenstvo osmislilo prvo u Hrvatskoj, a to je  provođenje natječaja „Moja županija bez korupcije“ namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola. Povjerenstvo je sedmu godinu zaredom raspisalo taj natječaj, s ciljem podizanja svijest kod mladih o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

Učenici su, uz vodstvo mentora, izradili likovne, literarne i video radove na temu svoje percepcije korupcije, a ove su godine na natječaj pristigla 83 rada, najviše dosad. Ukupno je sudjelovalo 28 mentora i 121 učenik, a ovdje možete vidjeti popis nagrađenih Nagrađeni_antikorupcija_2022.docx

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo velikim interesom za ovaj natječaj kroz koji učenici izražavaju svoju percepciju korupcije kao društveno neprihvatljive pojave.

-Ovaj natječaj ukazuje na prisutnost korupcije u društvu, ali i na važnost borbe protiv nje, u kojoj svatko od nas mora dati svoj doprinos. Informiranje o korupciji i njezinim oblicama za djecu je važan alat kroz koji uče o društvu, kako bi jednog dana pokušali takve negativne pojave svesti na minimalnu razinu. Pohvaljujem učenike na kreativnosti te zahvaljujem svima koji su u ovih sedam godina natječaja motivirali i usmjeravali djecu – poručio je župan.

Župan i predsjednica Glavica nagrađenim su učenicima i mentorima uručili zahvalnice, prigodne pakete i novčane nagrade, koje su osigurane u proračunu Županije.

sjever.hr/kckzz.hr 09.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.