Now Reading:
Otvorena integrirana sunčana elektrana Dječjeg vrtića Fijolica – investicija vrijedna više od 320 tisuća kuna
Full Article 2 minutes read

Otvorena integrirana sunčana elektrana Dječjeg vrtića Fijolica – investicija vrijedna više od 320 tisuća kuna

Svečano je bilo, prigodom Dana Grada Preloga, u prostoru Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu. Slijedom potpisanog Ugovora o radovima na izgradnji integrirane sunčane elektrane Dječjeg vrtića Fijolica Prelog između Grada Preloga, kao investitora i tvrtke Solektra d.o.o. kao izvođača radova, završeni su svi radovi te je ova elektrana puštena u pogon.

Izgradnja sunčane elektrane dio je aktivnosti projekta ENES – CE. Grad Prelog u suradnji s Međimurskom energetskom agencijom – MENEA-om i još osam partnera iz drugih zemalja Središnje Europe, provodi projekt ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima, koji je sufinanciran iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa.

Kako je u sklopu provedbe projekta predviđena implementacija pilot aktivnosti koja je određena i definirana kao rezultat aktivnog uključivanja građana u proces odlučivanja putem formirane lokalne energetske grupe – novoosnovane udruge „Energetske udruge građana Zeleni Prelog“ – te je kao rezultat provedenih aktivnosti i radionica odabran projekt ugradnje solarne elektrane na krovištu Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu. Za potrebe realizacije istog izrađen je glavni projekt sa pripadajućim troškovnicima, ishođene su sve potrebne suglasnosti (HEP-ODS), proveden je postupak nabave za izvođenje radova za izgradnju elektrane čiji je rezultat potpisivanje Ugovora s odabranim izvođačem. Objekt Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu obnovljen je (rekonstrukcija i dogradnja) krajem 2019. godine, prostor na kojem se postavila solarna elektrana je ravno krovište veličine od cca 550 m², a instalirala se elektrana snage 50 kW. Vrijednost radova iznosi 321.385,64 HRK (iznos bez PDV-a).

Prigodnim programom, uzvanike su dočekali mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica, sa svojom ravnateljicom Kristinom Posavec, a među gostima bili su gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuru Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, direktor MENEA – e Alen Višnjić sa suradnicima, direktor Elektre Čakovec Igor Ivković te brojni drugi gosti.

sjever.hr/prelog.hr
08.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.