Now Reading:
Projekt KZŽ i Grada Pregrade: Završena konstrukcijska obnova rodne kuće Janka Leskovara
Full Article 3 minutes read

Projekt KZŽ i Grada Pregrade: Završena konstrukcijska obnova rodne kuće Janka Leskovara

Nakon što su krajem siječnja ove godine započeli radova na konstrukcijskoj obnovi rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu kod Pregrade, na konferenciji za medije u utorak je obznanjeno kako je prva faza radova završena.

Naime, projekt i izradu projektne dokumentacije za obnovu rodne kuće Janka Leskovara, Grad Pregrada prijavio je na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine, te je za provedbu projekta Gradu Pregradi odobreno 2,3 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU.

Kako je naglasio, Igor Cindrić, predstavnik Konzervatorskog odjela Krapina, završena je konstruktivna obnova kulturnog dobra, a kojom je napravljen i korak više čime se iz nacionalnih sredstava završilo i napravilo pročelje rodne kuće Janka Laskovara.

– Kuća ima dvije vrijednosti, povijesnu jer se radi o kući hrvatskog književnika, a s druge strane imamo i primjer građanske arhitekture u ruralnom području. To je zanimljivo jer je malo ovakvih primjera obnove baštine na taj način. U pravilu su građevine koje se obnavljaju više manje unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina. Ovo je jedan primjer gdje kuća ima više aspekata valorizacije, prezentacijski, a ujedno smo kuću ojačali konstruktivno i nadam se da ćemo tako u budućnosti završiti s cjelokupnom obnovom kako bi to jednog dana mogao postati muzej – pojasnio je Cindrić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je, kako zahvaljujući jasnoj viziji Grada, pravovremenim javljanjem na natječaje i prepoznavanjem kapaciteta ovog objekta danas stojimo pred završetkom prve faze radova.

– Grad nas je pozvao da bude partner u ovom projektu, zajednički smo kupili ovaj objekt s okolnim zemljištem, a Grad je već tada imao jasnu viziju i cilj da jednog dana ova kuća bude uređena i da služi očuvanju baštine Janka Leskovara s jedne strane, a s druge strane da bude na dispoziciji mještanima ovog Mjesnog odbora – rekao je župan Kolar dodavši kako su vizija i koncept daljnjeg razvoja ovog projekta vrlo jasni, jedino još uvijek nema definirane indikativne liste raspisivanja natječaja u novoj financijskoj omotnici da bi se moglo preciznije reći do kojeg vremena bi ovaj projekt mogao biti zaokružen.

– Na prvu, u sljedeće tri godine bi bilo, uz adekvatno raspisivanje natječaja moguće zatvoriti kompletan koncept – poručio je župan Kolar čestitavši gradonačelniku i njogovoj ekipi te izvođaču radova na sjajno obavljenom poslu.

– Posebna zahvala ide gospodinu Cindriću i Konzervatorskom odjelu u Krapini, koji u ovom trenutku radi nevjerojatan posao na očuvanju kulturne baštine Krapinsko – zagorske županije. On sam u ovom trenutku vodi 32 sakralna objekta koji su u obnovi nakon potresa, plus ostali projekti kao što je Dvorac Bračak, Brozova zgrada u Klanjcu, a što podrazumijeva ogroman posao i uložena velika sredstva, a korist koju ćemo dobiti očuvanjem kulturne baštine je nemjerljiva u novcu – zaključio je Kolar.

www.sjever.hr
06.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.