Now Reading:
Veliki intervju povodom Dana Općine – Načelnik Ban: Zajedničkim radom, međusobnim uvažavanjem i tolerancijom nastavit ćemo graditi Bedekovčinu mjestom sretnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi
Full Article 9 minutes read

Veliki intervju povodom Dana Općine – Načelnik Ban: Zajedničkim radom, međusobnim uvažavanjem i tolerancijom nastavit ćemo graditi Bedekovčinu mjestom sretnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi

Kraj kalendarske godine prilika je da se osvrnemo na godinu koja je prošla, a ujedno ako i krajem kalendarske godine obilježavate i Dan svog mjesta, još je veći užitak da se osvrnemo na sve ono što se ostvarilo, ali i sve ono što se planira ostvariti u idućoj godini. Tako smo povodom obilježavanja Dana općine Bedekovčina, koja svoj Dan slavi na sv. Barbaru, zaštitnicu rudara, ratara, talioničara i topnika, razgovarali s načelnikom Darkom Banom kojemu je ova godina provedena na čelu Općine bila dosta aktivna.

Kako je tijekom ove godine, koja je bila financijski dosta teška što se tiče energenata, u Općini se dosta radilo odnosno dosta je projekata odrađeno?

– Da, ova godina, koja se nastavila nakon pandemije i potresa, pogođena je ratom u Ukrajini, a samim time došlo je do povećanja svih troškova, osobito energenata. Ipak, mi u Općini Bedekovčina smo se borili i ove godine nam je odobreno oko 22,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nekoliko projekata. Ako tome pribrojimo i projekt rekonstrukcije DVD-a Bedekovčina za koji je odobrena potpora u iznosu od 7,5 mil. kuna, dolazimo do iznosa od oko 30 mil. kuna odobrenih sredstava na području Općine. Najvažniji projekti za koja su nam odobrena sredstva su rekonstrukcija stare škole Grgić i prenamjena u kulturni centar, dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Bedekovčina, katastarska izmjera k.o. Komor te sanacija tri klizišta koja se nalaze na području naše općine. Jedno od klizišta je staro groblje u Bedekovčini za što je odobreno 2,5 milijuna kuna. U taj iznos ulazi projektno-tehnička dokumentacija i izvođenje radova. Drugo klizište nam je klizište Mlinarići u Poznanovcu čija je vrijednost nešto manja od 700 tisuća kuna. Za klizište na cesti Čakovljansko naselje u Bedekovčini čija je vrijednost 900 tisuća kuna. Rok za završetak ova tri klizišta je lipanj 2023. godine.

Još jedan projekat koji nam je iznimno bitan je rekonstrukcija Magdalenićeve ulice koja je krenula prošle godine s prvom fazom. Ove godine krenuli smo s drugom fazom, a vrijednost ovog projekta iznosi milijun kuna. Jedan od projekata je i izgradnja dječjeg igrališta kod Spomen doma u Lugu Poznanovečkom. Dječje igralište sastojati će se od prostora sa spravama za dječju igru, višenamjenskog prostora za dječju igru, uređene zelene površine prekrivene travom i odgovarajućom vegetacijom, panel ograde koja je predviđena oko cijelog igrališta, elemenata urbane opreme te pripadajuće komunikacijske pješačke površine. Vrijednost ovog projekta je nešto više od 600 tisuća kuna, a preko LAG-a biti će sufinancirano 250 tisuća kuna.

Ove godine otvoren je dograđeni dio dječjeg vrtića oko kojega je bilo dosta problema. Možete nam objasniti o čemu se točno radilo?

– Mogu odmah na početku reći da je završetak dogradnje bio zaista mukotrpan. Na početku su napravljene anonimne prijave kako se tijekom gradnje neki dijelovi nisu dobro napravili što se kasnije ispostavilo da nije istina. To se vidjelo i u potresima koji su se dogodili gdje niti nakon jednog potresa nije bio vidljiv niti jedan trag oštećenja. No, nažalost, sve je to odužilo otvorenje novog dijela vrtića gdje su najviše patili djeca i njihovi roditelji. Pokušalo se na sve moguće načine prikazati da vrtić nije siguran. Usprkos svemu tome, mi smo u travnju ove godine otvorili dograđeni dio vrtića odnosno prizemni dio vrtića. Ovo je jedini vrtić u Hrvatskom Zagorju koji na mjeri 7.4.1. koji nije prošao, a razlog je bio da je preskup. I prije objave rezultata mi smo bili izbačeni iz tog natječaja. No, ipak, mi smo uspjeli otvoriti taj dio vrtića na veliku radost roditelja.

Prošli smo i drugu fazu dogradnje dječjeg vrtića odnosno gornjeg dijela vrtića na kojem će biti četiri dodatne prostorije te će se izgraditi lift. Ono što posebno veseli je to da će u taj dio moći polaziti još 56-ero djece. Ukupna vrijednost tog projekta je 6,5 milijuna kuna od čega bi Ministarstvo obrazovanja financiralo 4,9 milijuna kuna. Općina se zadužila za 9 milijuna kuna na 10 godina, a 750.000,00 kuna financirao je Središnji državni ured za demografiju i mlade. I dok su svi govorili da nećemo uspjeti završiti taj projekt u ovim financijskim okvirima, mi smo ga završili.

Što se tiče rekonstrukcije Stare škole kod Grgića planirano je da je pretvorimo u Kulturni centar Bedekovčina. Tom rekonstrukcijom pružili bismo prostor za naše udruge, a vrijednost projekta je 9,3 milijuna kuna od čega Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sufinancira s 7,5 milijuna kuna.

Sve se više ulaže u mlade u svim jedinicima lokalne samouprave. Koliko Općina Bedekovčina ulaže u mlade?

– Općina Bedekovčina u mlade ulaže 35 posto sredstava svog proračuna. Ove godine smo za školske aktivnosti donirali 270 tisuća kuna. Za sport, sportske objekte, sportsku zajednicu, stipendije sportaša izdvojili smo iz proračuna milijun kuna. Za udruge koje rade s djecom i mladima 15 tisuća kuna, a za Savjet mladih 9 tisuća kuna. Samo troškovi poslovanja Dječjeg vrtića Bedekovčina u 2 godine narasli su za 2 milijuna kuna te sada iznose 4 mil. kuna godišnje, a izvorni proračun Općine Bedekovčina je oko 11 milijuna kuna.

U Općini se krenulo i s katastarskom izmjerom katastarske općine Komor koja je izazvala veliku pomutnju među mještanima. Pojasnite nam o čemu se radi?

– Na početku moram reći da je vrijednost ovog projekta 15,5 milijuna kuna. Još od 2017. godine čekamo realizaciju toga projekta i u proljeće ove godine potpisali smo sporazum o sufinanciranju. Geodetska uprava sufinancira realizaciju projekta sa 40% odnosno 6,4 milijuna kuna, a 60% ili 9,3 milijuna kuna iznosa odnosi se na nositelje prava nekretnina odnosno vlasnika kuća. Općina je u svom proračunu osigurala 3 milijuna kuna za plaćanje općinskog zemljišta, imovinu RH, kao i za korisnike zajamčene minimalne naknade, a ostali dio odnosi se na vlasnike nekretnina. Za plaćanje svojih zemljišta vlasnici će morati platiti 0,36 kn po kvadratnom metru. Ovom jednom nabavom vlasnike nekretnina izmjera će koštati puno manje nego da angažiraju geodete koji će izmjeriti jednu česticu i za tu česticu naplatiti oko 4,5 tisuće kuna za elaborat. Kada se to uzme u obzir, vlasnici koji imaju nekoliko čestica kada bi angažirali geodete za svaku česticu bi platili po 4,5 tisuće kuna. Ovom izmjerom i ovim sufinanciranjem platiti će 0,36 kn po kvadratu bez obzira koliko čestica imaju i koje će se na kraju objediniti u jednu česticu. Jednostavnije, ukoliko vlasnik ima kuću i okućnicu oko 1000 kvadrata, on tu izmjeru i upis u gruntovnicu i katastar mora platiti svega 360 kuna. Uz to napravili smo ustupke i oko plaćanja, pa će tako umirovljenici koji žive sami moći izmjeru platiti do 24 rate.

Ove godine Općinu je pogodila tuča koja je uništila mnoge poljoprivredne površine ali i obiteljske?

– Tuča koja je padala u lipnju ove godine uništila je mnoge poljoprivredne usjeve. U Poznanovcu je tada bilo oko 20 centimetara leda na cesti. Štete na žitaricama, usjevima i vinogradima prema kretale su se od 60 do 100 posto. Poljoprivrednici su prijavili štetu i u studenom ove godine uplaćena su im sredstva na račune. Do nedavno na području općine Bedekovčina postojala protugradna obrana koja je funkcionirala i nikad nije bilo ovako velikih šteta. Znalo se desiti u nekim područjima, djelomično, ali nikad u ovako velikom obimu. Protugradna obrana je bila u Bedekovčini i Keblu, ali nijedna stanica koja je tu radila više nije u funkciji. Da li će se to promijeniti, nadamo se, ali poljoprivrednicima je nanesena velika šteta koju će neki nadoknađivati nekoliko godina.

Od svih projekata koji su u planu koje biste voljeli realizirati ili barem započeti do iduće godine u ovo vrijeme?

– Pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju groblja Orehovica. Klizište na tom groblju je sanirano i sada krećemo u rekonstrukciju. Projekcija je da bi trošak rekonstrukcije bio oko 8 milijuna kuna i čekati ćemo natječaje na koje ćemo se moći prijaviti. Jedan od projekata je i Tržnica Bedekovčina, jer naša sadašnja tržnica nije uopće u funkciji. Nažalost, naš najveći turistički projekt, Bedekovčanska jezera odnosno Bajeri i dalje stoji. Puno se vremena, truda i sredstava uložilo i riješeni su imovinsko-pravni odnosi osim voda. Do sada je riješena građevinska dozvola za stazu za bicikliste, za igralište za odbojku na pijesku, za dječje igralište, lokacijsku dozvolu za parkiralište. I taj projekt je ušao kao strateški projekt Krapinsko-zagorske županije u sporazum Sjever. Procijenjena vrijednost je oko 65 milijuna kuna. Kako bi se sve to realiziralo, i staze, i igralište i sve za što imamo građevinsku dozvolu trebalo bi ući u jedan zajednički projekat. Za taj projekt trošak dokumentacije je oko 2,5 milijuna kuna.

Kako vidite dugoročni razvoj Općine Bedekovčina?

– Općinu Bedekovčina vidim kao prepoznatljivu turističku destinaciju izgrađenu oko Bedekovčanskih jezera i tradicionalnih manifestacija te kao zajednicu koja osigurava visoku kvalitetu života svakom stanovniku, zahvaljujući razvijenom i održivom gospodarstvu, visokoj kvaliteti komunalne infrastrukture, ulaganju u mlade i djecu, očuvanju prirodne i kulturne baštine i uključivom i poticajnom civilnom društvu.

Koja je Vaša poruka mještanima povodom Dana Općine Bedekovčina?

– Svima Vama, drage Bedekovčanke i Bedekovčani, dragi suradnici i prijatelji čestitam Dan Općine Bedekovčina i blagdan župe sveta Barbara. Samo zajedničkim radom, međusobnim uvažavanjem različitih mišljenja i tolerancijom možemo graditi budućnost kakvu želimo – Općinu Bedekovčina kao zajednicu sretnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi.

msopek/www.sjever.hr
02.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.