Now Reading:
Općina Goričan roditeljima novorođenih dodjeljuje čak 4.000 kuna, odličnih vijesti ima i za studente i poduzetnike
Full Article 4 minutes read

Općina Goričan roditeljima novorođenih dodjeljuje čak 4.000 kuna, odličnih vijesti ima i za studente i poduzetnike

Odlukama donesenim na sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan još je jednom potvrđeno kako su u fokusu općinskog vodstva mladi, demografska politika, ali i daljnji razvoj poduzetništva. Naime, cilj Općine Goričan je postati jedno od najvažnijih gospodarskih središta u Međimurju i privlačno mjesto za doseljavanje mladih obitelji, a upravo u tom smjeru idu i odluke donesene na posljednjoj sjednici Vijeća održanoj u srijedu.

Tako je donesena odluka o isplati jednokratne novčane pomoći redovnim i izvanrednim studentima s prebivalištem na području Općine Goričan u iznosu od 1.250 kuna. Kako je najavio načelnik Emanuel Sinković, od iduće godine ova će naknada biti i nešto veća zbog prelaska na euro, te će iznositi 170 eura.

-Ovim jednokratnim novčanim potporama našim studentima želimo omogućiti jednake uvjete za kvalitetno obrazovanje i olakšati im troškove studiranja koji su, pogotovo danas, u jeku sveopćeg poskupljenja, veliki. Vjerujem da im ove potpore puno znače – rekao je načelnik Sinković.

Na sjednici Vijeća donesena je još jedna hvalevrijedna odluka koja se tiče mladih. Riječ je o jednoj od mjera koje Općina provodi s ciljem poticanja pozitivnih demografskih trendova, a odnosi se na dodjelu novčane naknade roditeljima novorođene djece i to u iznosu od čak 4.000 kuna.

-Općina Goričan svjesna je kako pozitivne demografske trendove ne može potaknuti samo jednom mjerom, no svaka ovakva i slična pomoć roditeljima itekako je važna, a iduće godine, uvođenjem eura, ova će naknada biti povećana te će iznositi 550 eura – pojasnio je Sinković.

Dodajmo i da je Općina izašla ususret roditeljima, budući da je načelnik Sinković donio odluku da Općina poveća financiranje školske kuhinje za 10 posto, koliko se povećala cijena obroka, odnosno da roditelji u ova nesigurna vremena po tom pitanju nemaju nikakvih dodatnih troškova, pa tako Općina Goričan financira prehranu učenika u cijelosti, odnosno 100%.

Također, inicijativom načelnika od ove školske godine Općina sufinancira u punom iznosu i osiguranje svih učenika, a također i polaznika vrtića, od posljedica nesretnog slučaja (nezgode), koje za svih 158 učenika škole vrijedi od 0 do 24 sata.

Kako bi nastavila stvarati povoljno poduzetničko okruženje za razvoj gospodarstva, Općina Goričan donijela je program mjera za poticanje njegovog razvoja. Kako je pojasnio načelnik Sinković, cilj je kroz daljnji razvoj gospodarstva, poticanje novih investicija i ulaganja u neiskorištene gospodarske kapacitete te jačanje tržišne konkurentnosti otvaranje novih i dobro plaćenih radnih mjesta.

-Investitori u Zoni mogu ostvariti poticaje u vidu kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni zemljišta i to: umanjenje kupoprodajne cijene zemljišta za 75 % i 85 % za novo ulaganje i zapošljavanje. Goričan je sasvim sigurno postao sve privlačnije mjesto za nove investicije – kazao je Sinković.

Zbog sve većeg interesa za investicijama na području u Općini razmišljaju o uređenju zona kako bi se potencijalnim investitorima ponudili što kvalitetniji uvjeti.

-U zoni treba urediti prometne koridore kao i ostalu prometnu infrastrukturu. To trebamo uraditi što brže jer i dalje postoji veliki interes investitora. Sve to traži sredstva zbog čega smo kao vijeće donijeli odluku da se budućim investitorima umanji cijena zemljišta za 75 odnosno 85 posto. To je nešto manje nego kod postojećih investitora u zoni, ali će Općina zahvaljujući toj odluci imati sredstva za daljnje uređenje zone – pojasnio je načelnik Sinković ističući da se i dalje radi o izuzetno povoljnim mjerama za buduće investitore.

-Ove odluke su u korist općinskog proračuna, ali će se to kroz uređenje prometne infrastrukture vratiti, odnosno uložiti u daljnji gospodarski, ali i opći razvoj Općine Goričan – dodatno je pojasnio Sinković.

Inače, samo ove godine u poduzetničkoj zoni prodane su dvije parcele. U konačnici očekuje se izgradnja do tri proizvodne hale te otvaranje 30-ak novih radnih mjesta.

www.sjever.hr
01.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.