Now Reading:
U VARAŽDINU MIRIŠE NA NOVE IZBORE Bosilj: Možda je najbolje da ovog Gradskog vijeća više nema
Full Article 5 minutes read

U VARAŽDINU MIRIŠE NA NOVE IZBORE Bosilj: Možda je najbolje da ovog Gradskog vijeća više nema

Ni nakon pet sati zasjedanja vijećnici Gradskog vijeća nisu se maknuli dalje od 3. točke, a u tijeku je rasprava o proračunu koja se pretvorila u raspravu o baliranom otpadu. No, krenimo redom. Prvo se raspravljalo o odluci kome će se dodijeliti nagrade i priznanja u povodu Dana grada.

Između brojnih nagrada koje će se današnjom odlukom vijećnika dodijeliti na svečanoj sjednici treba istaknuti kako su Nagradu za životno djelo dobili dugogodišnja zaposlenica Glazbene škole Darija Hreljanović. Zatim Zlatko Ister koji je cijeli svoj život posvetio vatrogastvu, te na kraju Josip Tot istkanuti gospodarstvenik koji je veći dio svoje karijere radio u Varteksu.

Prije rasprave o proračunu za iduću godinu vijećnici su trebali prihvatili rebalans proračuna za tekuću godinu, ali je prije samog početka rasprave gradonačelnik Neven Bosilj povukao tu točku s dnevnog reda. Pojasnio je tu odluku činjenicom da je negativna atmosfera oko donošenja novog proračuna, a da je rebalans trebao biti usklađen s novim proračunom. Kazao je kako zbog neizvjesnosti donošenja novog proračuna mora osigurati da se neki projekti mogu provoditi i da mu to upravo dozvoljava postojeći proračun. Ukratko zbog toga se nije išlo u rebalans.

Nakon toga uslijedilo je donošenje novog proračuna koji je prema prijedlogu trebao iznositi na prihodovnoj strani 82,8 milijuna eura te na rashodovnoj 83,9 milijuna eura jer se njemu pridodaje višak iz ove godine koji iznosi 1,03 milijuna eura.

Gradonačelnik Neven Bosilj za proračun je kazao da se danima u javnosti provlači priča kako je proračun postao politička priča, a sve vezano za proračunsku stavku koja se odnosi na rješavanje problema baliranog otpada.

Kazao je kako je prijedlog proračuna dopunjen sredstvima za mogući referendum oko rješavanja baliranog otpada. Spomenuo je kako proračun sadrži izraženu socijalnu komponentu gdje je pobrojao božićnice, naknade za novorođene, stipendije ali i sredstva za izgradnju vrtića te dogradnju škola.

Naveo je i da novi proračun predviđa podizanje primanja svima u javnoj upravi, a najviše odgojiteljicama u vrtićima. Prema njegovim riječima proračun predviđa i niz kapitalnih investicija kao i ulaganje u prometnu i komunalnu infrastrukturu.

-Prihvaćanjem proračuna niste digli ruke za sklapanje ugovora za bale. Znam da sva rasprava ide oko bala, ali želio bih da se fokusirate na druge stvari. To je fokus svih vaših rasprava. Poručio bih vijećnicima HDZ-a da su me jako iznenadili jer su do sada pružali podršku oko rješavanja problema bala, cijelom postupku – izjavio je Bosilj dodajući da se rješavanje problema može financirati jedino dizanjem kredita. Kazao je i da s druge strane, micanjem bala dobiva se vrijedno zemljište namijenjeno za poduzetnike čija je vrijednost jednaka iznosu kredita. Drži da Grad Varaždin fiskalno bez problema može servisirati podizanje kredita u spomenutom iznosu. Osim kreditnog zaduženja Bosilj je poručio da se dio sredstava za sanaciju bala može dobiti i od Fonda za zaštitu okoliša, ali da je preduvjet izglasavanje proračuna.

U konačnici je poručio da ako se ne može postići dogovor oko proračuna da je možda najbolje rješenje novi izbori za Gradsko vijeće.

Nakon toga uslijedila je raspravu u kojoj su dvije vijećnica iz redova Reformista kazale kako će podržati proračun dok je HDZ, koji u Vijeću ima tri vijećnika, potvrdio da proračun nema njihovu podršku. Runac je kazao kako je jedan od razloga činjenica da gradonačelnik dosta toga obećava, ali da izvršenja nema.

Varaždinska županija juri u Ferariju a mi kao da se vozimo fićekom. Mi smo jednostavno protiv pljačke i nesposobnosti – završio je Runac. Na to je odgovorio gradonačelnik Bosilj koji smatra takvo izlaganje sramotnim. Kazao je da je osobno znao da se vezano uz proračun neće raspravljati o brojkama i programima već da će sve dobiti političku pozadinu.

-Možda je najbolje da ovog Gradskog vijeća više nema i da se ide na nove izbore – poručio je Bosilj.

Nezavisni vijećnik i odvjetnik Hrvoje Petrić upozoravao je da se ovdje radi o najvećem zaduženju u povijesti grada i da se toj problematici na ovaj način olako prišlo.

Sama rasprava o proračunu trajala je nekoliko sati i iako je gradonačelnik Bosilj apelirao da se rasprava o proračunu ne pretvori u raspravu o baliranom otpadu upravo to se dogodilo.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok upozoravao je na veliku cijenu zbrinjavanja baliranog otpada od 217 milijuna kuna po pristigloj ponudi što je gotovo dvostruko više nego što je bio prijedlog kada je on bio gradonačelnik.

Vijećnik Davor Patafta inzistirao je na tome da svi priznaju svoju pogrešku oko ovog problema, ali i da se svi sjednu zajedno i donesu rješenje. No, nakon brojnih izlazaka za govornicu, replika, ali i prekoračenja vremena za izlaganje došao je u verbalni sukob sa predsjednicom Vijeća Grđan. Nakon nekoliko opomena Grđan mu je zabranila daljnje izlaganje na sjednici.

Što se tiče proračuna Hrvoje Petrić je kazao da po njemu taj dokument ne sadrži vrijednosti za koje se on osobno zalaže.

Sjednica još uvije traje, uskoro više…

s.kalajdžija/sjever.hr
30.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.