Now Reading:
Sabor donio prvi hrvatski proračun u eurima – evo koji su amandmani okrenuti potrebama sjeverne Hrvatske prihvaćeni
Full Article 2 minutes read

Sabor donio prvi hrvatski proračun u eurima – evo koji su amandmani okrenuti potrebama sjeverne Hrvatske prihvaćeni

Hrvatski sabor donio je u utorak Državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijski dokument države čiji su osnovni ciljevi ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj te očuvati socijalnu sigurnost, prenosi Jutarnji list.

Proračun je dobio potporu 77 zastupnika, protiv ih se izjasnilo 50, a prvi hrvatski proračun u eurima, sedmi je proračun premijera Plenkovića. Njime se prihodi države planiraju u iznosu od gotovo 25 milijardi eura, a rashodi od 26,7 milijardi te deficit proračuna opće države od 1,6 milijardi ili 2,3 posto BDP-a. U idućoj se godini očekuje i usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10,4 posto, na 5,7 posto, piše Jutarnji list.

Od poreza se iduće godine planira uprihoditi 13,3 milijarde eura, što bi bio rast od 4,8 posto. Glavninu čini prihod od PDV-a, planiran u visini od 9,1 milijardi eura. Od posebnog poreza i trošarina planira se prihod od 2, 2 milijarde eura, a od poreza na dobit od 1,6 milijardi eura.

Ukupni proračunski rashodi u 2023. planirani su u iznosu od 26,7 milijardi eura, i viši su za 2,1 milijardu eura u odnosu na tekući plan za 2022. Povećanje rashoda odražava politike Vlade, prije svega daljnji rast kvalitete socijalne skrbi i potporu najugroženijima, potom održivost mirovinskog sustava, nastavak provedbe demografskih mjera te nastavak obnove od potresa.

Kako navodi Jutarnji list, sastavnim dijelom proračuna za 2023. postalo je i 10 amandmana koje su predložili oporba i saborska većine, a zajedno su vrijedni 9, 5 milijuna eura.

Od tog iznosa, 2, 6 milijuna namijenjeno je projektu vezanom uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi, a za što se zauzeo Predrag Štromar (HNS).

Za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, koji je ‘gurala‘ Boška Ban Vlahek (SDP), država je izdvojila dva milijuna kuna, a za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku, što je bio prijedlog Kluba SDP-a, 1, 8 milijuna.

Zahvaljujući zauzimanju Damira Habjana (HDZ), Sveučilištu Sjever država će za 665 000 eura povećati iznos za redovnu djelatnost.

Foto: ilustracija

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
29.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.