Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija dobila novih 20 majstora – “Spremni smo prenositi naše znanje i vještine na mlade naraštaje”
Full Article 5 minutes read

Krapinsko – zagorska županija dobila novih 20 majstora – “Spremni smo prenositi naše znanje i vještine na mlade naraštaje”

Krapinsko – zagorska županija bogatija je za 20 novih majstorica i majstora, u 11 zanimanja, a kojima su u utorak u prostorima Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije u Krapini svečano uručene majstorske diplome.

Do sada je u Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije majstorski ispit položilo 1253 kandidata, a kako je na samom početku svečane dodjele diploma istaknuo predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš, obrtništvo čini najžilaviji dio gospodarstva Krapinsko – zagorske županije.

– Sa zadnjim danom listopada ove godine, Komora ima 2999 obrtnika što je 102 obrta više od prošle godine za isto razdoblje – dodao je Kučiš.

Već duži niz godina usporedno s ostalih 19 područnih obrtničkih komora HOK-a, Obrtnička komora KZŽ po broju obrta zauzima deseto mjesto. Prema strukovnom ustroju, uslužna djelatnost je najzastupljenija s 1273 obrta, potom slijedi proizvodna djelatnost s 411 obrta te graditeljstvo s 317 obrta.

Kako je u nastavku objasnio predsjednik Komore temeljem javnih ovlasti majstorski ispit je u Komori KZŽ položilo 1253 kandidata, 699 njih je uspješno položilo stručnu osposobljenost, 28 kandidata uspješno je položilo ispit kojim se dokazuje osnovno znanje obučavanja naučnika te je do sada licencirano preko 900 gospodarskih subjekata KZŽ.

– Majstorski ispiti su državno priznati ispiti koji omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta te dobivanje dozvole za prijem naučnika na naukovanje. Preuzimanjem diplome majstori dobivaju materijalni dokaz da su trenutno dostigli vrhunac u svojoj struci, što nikako ne znači da će time stati njihovo učenje ili usavršavanje. Položenim majstorskim ispitom dobili su i veliku odgovornost, a to je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije. Status obrtnik majstor je jamstvo da će biti stručni mentori naučnicima na koje treba prenijeti tajne zanata, čime se osigurava i opstanak te napredak struke – rekao je Kučiš.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je majstorima i majstoricama koji su primili svoje diplome te naglasio kako je upravo ova kriza koja nas je pogodila, dovela do toga da smo ponovno počeli cijeniti ono što se radi vlastitim rukama, a s druge strane smo shvatili da bez vlastitih ljudi koji znaju struku ne možemo funkcionirati ni napredovati.

– Shvatili smo isto tako da te ljude i njihovo znanje moramo pošteno platiti. Tako smo mi u protekle četiri godine s 16, 17 mjesta po prosječnoj plaći došli na prva četiri ili pet. To je nešto što nam daje za pravo da u budućnosti možemo očekivati više učenika i učenica koji će se odlučivati za takvu vrstu zanimanja – rekao je župan Kolar te dodao:

– Uvijek je najbolje biti sam svoj gazda, a ono što je potrebno je da mi, kao neka vrsta uprave i država, imamo osjećaj za malog poduzetnika i da ga ne opterećuje s prevelikim poreznim opterećenjima te s druge strane da budemo fleksibilni prema njegovom poslovanju. To je ono što je potrebno da bi mogli normalno funkcionirati – rekao je župan Kolar te zamolio majstorice i majstore da svoje znanje prenose na druge i motiviraju ih da krenu njihovim putem te tako pošalju poruku da se od vlastitog znanja i posla može u Republici Hrvatskoj živjeti i ne treba odlaziti van.

U ime svih dobitnika majstorskih diploma Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije i svima onima koji su uložili svoj trud i znanje u obilježavanje titule majstora obrta, zahvalio je majstor Robert Draganić.

– Polaganjem majstorskog ispita dokazali smo da vjerujemo u cjeloživotno obrazovanje i da ulažemo u razvoj obrtništva i gospodarstva. Danas ni mi ovdje ne bismo bili da nije bilo naših majstora i stručnih učitelja koji su nas nesebično podučavali i podržavali u našim obrtničkim znanjima. Sada smo i mi spremni nastaviti prenositi naše majstorske vještine i znanje na nove mlade naraštaje – poručio je Draganić.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) putem projekta  „HOK Obrtnik plus“ isto tako nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje te poticajno poslovno okruženje, osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime obrtnici ostvaruju značaje uštede u poslovanju.

Namjera je Obrtničke komore da kroz spomenuti projekt uključi partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu OKKZŽ-a kako bi ostvarili pritom povoljnije uvjete u svakodnevnom poslovanju. Tako su potpisani ugovori s Radiom Stubica, koji će osigurati 10 posto popusta na usluge iz svog poslovnog programa oglasno komercijalnog sadržaja te Poduzetničkim centrom KZŽ koji će osigurati 15 posto popusta na usluge iz svog poslovnog programa vezane uz pripremu prijave/projekta na natječaje financirane iz fondova Europske unije, te izradu poslovnih planova i investicijskih studija za kredite sa subvencioniranim kamatama od strane HAMAG-BICRO-a i HBOR-a.

jmiklauzic/www.sjever.hr
29.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.