Now Reading:
Poražavajući podaci: U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. VRIJEME JE DA SE TO PROMIJENI
Full Article 2 minutes read

Poražavajući podaci: U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. VRIJEME JE DA SE TO PROMIJENI

nasilje prosvjed

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava od 1999. godine odlukom Ujedinjenih naroda.

Naime, taj je datum odabran u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Možda i više nego ikad, ovaj problem ne samo da je aktualan diljem svijeta, već i u našoj zemlji. Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, a iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja.

Kako bi se osvijestila javnost na ovaj veliki problem, ali i institucije čije je djelovanje dio rješavanja tog problema, u tijeku je i globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja počinje upravo danas.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1700 organizacija u više od stotinu država svijeta. Počinje 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no ipak najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći…

UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradala od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost, ako ne zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti, onda zbog sjećanja na tri žene čiji su životi nasilno prekinut 22. rujna 1999. godine.

sjever.hr
25.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.