Now Reading:
Na Međunarodni dan nasilja nad ženama iz Zagorja startala 16-dnevna kampanja aktivizma s jasnim ciljem: NE, NASILJU!
Full Article 4 minutes read

Na Međunarodni dan nasilja nad ženama iz Zagorja startala 16-dnevna kampanja aktivizma s jasnim ciljem: NE, NASILJU!

U organizaciji Krapinsko-zagorske županija i Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Zaboku je održan stručni skup na temu”Stereotipi kao izvor neravnopravnosti”povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije, Snježana Romić spomenula je kako u suradnji sa Zip portalom pokreću veliku kampanju 16 dana aktivizma kojim će svaki dan slati određene poruke od strane značajnih i poznatih osoba iz javnog života.

-Poruke će se odnositi na ravnopravnost i nenasilje, a bit će objavljivane preko radija, tiska i putem raznih portala. S kampanjom krećemo danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Izjave će nositi poruku ne nasilju, ne diskriminaciji, ne stereotipima odnosno budimo ravnopravni muškarci i žene u društvu jer to danas još uvijek nije tako.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počinju s krasnom inicijativom koja se zove „16 dana aktivizma”.

-Obilježavamo ju ove godine na malo drugačiji način, apelom „Pogledaj oko sebe i aktiviraj se”. Inicijative su došle od naših žena, Kluba poduzetnica Krapinsko-zagorske županije, našeg Povjerenstva za ravnopravnost spolova i u tih 16 dana aktivizma želimo poručiti javnosti i senzibilizirati sve koji žive u našoj županiji i šire, koliko je važno osvijestiti da robujemo stereotipima i predrasudama koji su veliki izvor diskriminacije i velike neravnopravnosti između žena i muškaraca – rekla je Petek dodavši kako su stereotipi i predrasude svuda oko nas, a problem je u našim glavama i stavovima koji se uvijek najteže mijenjaju.

-Čini mi se da su najopasniji oni o različitim sposobnostima žena i muškaraca. Na nama svima je da te stereotipe i predrasude rušimo. Rodna neravnopravnost uči se od rođenja, u obitelji, vrtiću, školi, među prijateljima i poznanicima i na svima nama je odgovornost da djeci od najranijih dana usađujemo stav, odnosno činjenicu da su žene i muškarci ravnopravni. Za to se borimo i ovako – informiranjem i senzibiliziranjem javnosti jer promjene dolaze od nas samih – zaključila je Petek dodavši kako ukoliko smo svjesni stereotipa i predrasuda, onda protiv njih možemo i boriti.

Sanja Cesar, koordinatorica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te voditeljica programa Spol, rod i seksualna prava kazala je kako se 16-dnevnom kampanjom aktivizma koji se već dugo provodi u cijelom svijetu želi ukazati na problem nasilja nad ženama koji ne prestaje i koji je i dalje najekstremniji oblik kršenja ženskih prava i najveća prepreka postizanju rodne ravnopravnosti.

-Pričat ćemo o pitanju rodnih sterotipa, o seksizmu, rodnim normama koje su podloga svih rodnih neravnopravnosti pa i usko povezani sa nasiljem protiv žena. Različite organizacije u hrvatskim gradovima će kroz okrugle stolove, akcije obilježavati taj dan i glasno govoriti protiv nasilja. Pandemija je dodatno pokazala kada smo zatvoreni u četiri zida koliko je taj prostor opasan za žene. Prema UN-ovom izvještaju o femicidi vidljivo je da je prošle godine u svijetu od strane partnera ubijeno 45 000 žena. To govori koliko je taj privatan prostor koji bi za ženu trebao biti siguran ustvari za nju opasan. Važna je prevencija, da od vrtića nadalje razgovaramo s mladima o kvalitetnim, ravnopravnim odnosima, komunikaciji, izražavanju emocija, postavljanju granica i prepoznavanju različitih oblika nasilja – rekla je Cesar.

Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma i Hrvatske mreže protiv siromaštva ističe kako je Hrvatska napravila znatan iskorak u borbi protiv nasilja nad ženama, ali da isto tako da imamo jako puno prostora za napredak, kako u onom zakonodavnom dijelu tako i u praktičnom.

-Već niz godina smo u samom vrhu stope ubojstava žena u Europskoj uniji, samo zato što su žene. To je veliki problem, kako u stručnom dijelu mi ne prepoznajemo taj fenomen kao pretjerano važan i u javnosti ga pretjerano ne ističemo. Imamo nekako osjećaj da te žene nisu zaslužile dovoljnu pažnju stručnjaka. Također imamo i veliki problem nasilja u obitelji i smještanja u sigurne kuće, odnosno pružanja psihološke pomoći koja je svakoj ženi bitna – rekao je Marković istaknuvši kako moramo puno više raditi na prepoznavanju nasilja koje kreće najčešće u obitelji te kako je stopa ubojstava žena najveća od strane njihovih intimnih partnera.

-Ono što je problem u javnom svijetu je to što ne dajemo dovoljnu pažnju takvim slučajevima, nego ih promatramo kao nekakve nesretne slučajeve i tragične događaje u obitelji umjesto da ih nazovemo pravim imenom, dakle da je to nasilje, ubojstvo i nasilje nad ženama – dodao je.

abrkic/sjever.hr
25.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.