Now Reading:
Međimurje kao pozitivan primjer održivog turizma domaćin Međunarodne konferencije koja je okupila brojne stručnjake turističkog sektora
Full Article 3 minutes read

Međimurje kao pozitivan primjer održivog turizma domaćin Međunarodne konferencije koja je okupila brojne stručnjake turističkog sektora

Nakon uspješnog prvog dana koje je proteklo u druženju sa studentima Međimurskog veleučilišta, u Međimurju je u petak nastavljena 3. međunarodna znanstveno – stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma RRT 2022. Drugi dan konferencije pod nazivom “Edukacija kao ključni faktor održivog i odgovornog razvoja ruralnog područja” organiziran je u Termama Sveti Martin u vidu panel rasprava i stručnih izlaganja gospodarstvenika, turističkih djelatnika i neposrednih nositelja razvojnih aktivnosti iz više zemalja, te predstavljanja znanstveno – stručnih radova.

Konferenciju je otvorio međimurski župan Matija Posavec koji je tom prilikom pozdravio okupljene te naglasio kako su upravo ovakve edukacije i generalne rasprave na razini struke, znanstvenika i javnog sektora itekako potrebne.

– Vremena nisu laka i treba promišljati o tome što nas čeka sutra i treba se suočavati sa svim izazovima. Naime, unatoč nekim dobrim gospodarskim rezultatima koje ima Hrvatska neizvjesnost nas tjera da se mijenjamo i prilagođavamo trendovima. Neka predviđanja kažu da će do 2050. godine, gotovo 6,5 milijardi ljudi na kugli zemaljskoj biti u razini srednjeg sloja. Ako se to dogodi onda će Hrvatska imati 9 milijuna turista više za 20-ak godina. To je recimo potpuno drugačija koncepcija i filozofija shvaćanja turizma – rekao je župan Posavec dodavši kako ga veseli što se sve više turizam ne shvaća samo kao uska uslužna djelatnost.

– Turizam se počeo shvaćati kao jedna vrlo atraktivna gospodarska grana u kojoj se na temelju održivosti nudi i povijesna baština i kultura te sve ono što se može ponuditi kako bi se podigla specifičnost pojedine regije. Hrvatska je mala zemlja, ali ima mnoge specifičnosti na regionalnoj razini i upravo taj potencijal treba istaknuti – poručio je župan Posavec.

Direktor turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je kako je Međimurska županija destinacija četiri zvjezdice i kako se bez kvalitetnih kadrova to ne bi uspjelo.

– Svaka nagrada koju smo dobili, svaki certifikat, gurao nas je dalje da usvojimo nove metodologije i nova znanja – dodao je Grula.

Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkuretnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar te naglasio kako se ova konferencija savršeno uklopila u strategiju Ministarstva turizma i sporta “Ruralni prostor i autohtonost Hrvatske naš je najjači adut”.

– Narednih godina raditi ćemo na iskoraku da aktiviramo našu ruralnu Hrvatsku – zaključio je Štefičar.

Prorektor Univerziteta PIM Banja Luka iz Bosne i Hercegovine, Dejan Kojić naglasio je kako je lijepo vidjeti da je edukacija u naslovu ovogodišnje konferencije, kao ključni faktor održivog i odgovornog razvoja u ruralnom području.

– Čini mi se da smo na ovim prostorima došli u situaciju da pokazujemo kako edukacija jeste temelj svega u našem društvu – rekao je Kojić.

Dekanica Fakulteta za menadžment Herceg Novi iz Crne Gore Irena Petrušić kazala je pak kako su prošle godine, odnosno početkom ove godine prvi put organizirali Međunarodnu konferenciju te poručila kako će i iduće godine u Herceg Novom nastaviti sa razmjenom ideja s današnjeg susreta.

jmiklauzic / www.sjever.hr
25.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.