Now Reading:
Zalog za daljnji napredak i razvoj održivog turizma: Međimurje širi turističku suradnju i na Crnu Goru, dodirnih točaka između dvije regije je mnogo
Full Article 3 minutes read

Zalog za daljnji napredak i razvoj održivog turizma: Međimurje širi turističku suradnju i na Crnu Goru, dodirnih točaka između dvije regije je mnogo

Turističke zajednice Međimurske županije i Općine Herceg Novi u četvrtak su potpisale sporazum o suradnji. Iako je riječ o dvjema različitim državama i regijama, pri čemu je jedna na kontinentu, druga na moru, Međimurska županija i Herceg Novi imaju mnoštvo dodirnih točaka, a cilj suradnje je ulaganje u daljnji napredak i razvoj održivog turizma.

Sporazum su u Centru održivog razvoja potpisali direktor međimurske Turističke zajednice Rudi Grula i direktorica Turističke zajednice Općine Herceg Novi Svetlana Radmilović.

Iako je Međimurje, prema riječima direktora Grule, u odnosu Herceg Novi turistički patuljak, budući da se crnogorska općina može pohvaliti brojkama od tri milijuna noćenja i luksuznim turizmom, prekrasan krajolik kontinentalne Hrvatske turistima nudi zaštićenu prirodu, bioraznolikost i prepoznatu nematerijalnu kulturnu baštinu.

-Ove smo godine primili priznanje od Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice na Danima hrvatskog turizma kao najbolja hrvatska destinacija održivog, inovativnog i pametnog turizma. Ove prakse koje postoje u Herceg Novom i kod nas su sigurno nešto što jednoj i drugoj sredini može poslužiti za daljnji napredak i razvoj održivog turizma – podsjetio je Grula.

Naglasivši kako je uvijek dobro učiti od drugih, Radmilović je poručila kako će njihove turističke zajednice u budućnosti sasvim sigurno surađivati, kako preko europskih projekata, tako i u drugim područjima jer je potencijala za suradnju mnogo.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i međimurski župan Matija Posavec koji je istaknuo kako dvije regije imaju puno zajedničkih, dodirnih točaka, a jedna od njih su malo znane povijesne činjenice koje leže u ostavštini Zrinskih.

-Naime, u 17. stoljeću ban Petar Zrinski koji je stolovao u Čakovcu u čast na jednu bitku poklonio vrijedan štit, mač koji se čuva u tamošnjoj općinskoj zgradi, a Petar Zrinski iz Čakovca osobno je išao tamo 1654. godine. Herceg Novi kao općina koja razvija i ruralni i primorski i održivi turizam može puno naučiti od Međimurja na primjerima naše dobre prakse, jednako kao što i mi možemo naučiti od njih – rekao je Posavec.

Naglasio je i kako je ovo dobra prilika za povezivanje KUD-ova, povijesnih postrojbi, turističkih djelatnika, ali i gospodarstava.

-Dvije crkve koje su tamo su crkva sv. Roka i sv. Jeronima, a sveti Rok je zaštitnik Međimurja, dok je sveti Jeronim rođen u Međimurju prema tome definitivno imamo tema za razgovor i međusobno povezivanje – zaključio je župan.

tklopotan / www.sjever.hr
24.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.