Now Reading:
U okviru projekta Saveza Roma u RH “Kali Sara” educirano 200 mladih Romkinja – “Obrazovanje je ključ za izlaz iz siromaštva”
Full Article 4 minutes read

U okviru projekta Saveza Roma u RH “Kali Sara” educirano 200 mladih Romkinja – “Obrazovanje je ključ za izlaz iz siromaštva”

U organizaciji Saveza Roma Republike Hrvatske, a u okviru kampanje “Obrazovane Romkinje, jake zajednice” kojoj je cilj podizanje svijesti o višestrukoj diskriminaciji i izazovima s kojima se suočavaju mlade Romkinje, u Čakovcu je održan okrugli stol na temu “Kako iz začaranog kruga siromaštva”.

Naime, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” provodi projekt “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!”, a kako je istaknula voditeljica projekta, Suzana Kunac u godinu i pol dana uspjeli su educirati 200 mladih Romkinja o njihovom reproduktivnom zdravlju i pravima, rodnoj ravnopravnosti i prevenciji vršnjačkog i rodno uvjetovanog nasilja.

– Najveći broj djevojaka koje su sudjelovale u našim aktivnostima su iz Međimurja. Ovdje smo da porazgovaramo s nastavnicima, ravnateljima škola, stručnim osobljem i roditeljima o tome što je sve još potrebno učiniti i kako podržati mlade Romkinje, od kojih 50 posto još uvijek rađa u maloljetnoj dobi, da završe osnovne i srednje škole jer Kali Sara smatra da je obrazovanje ključ za izlaz iz siromaštva – objasnila je Kunac.

Da su za projekt sve više i više, vrlo zainteresirane mlade djevojke koje su shvatile da bez obrazovanja ne postoji ništa i nema napretka, potvrdila je predsjednica SRRH “Kali Sara ”Suzana Krčmar.

– Mi imamo i Kongres mladih Roma, gdje su djevojke puno aktivnije, nego dječaci i pokazuju interes da bi se uključile u društvo, pogotovo kad je riječ o aktivizmu. Svake godine imamo sve više studentica koje su doista aktivne i žele biti mentori drugim učenicima koji završavaju srednju školu, da im pripomognu pri upisu na fakultet – rekla je Krčmar dodavši kako je najvažnije imati potporu svih, pogotovo škole.

– Potrebno je usmjeriti ih na pravi put, pomoći im pri upisu, a važna je i pomoć lokalne samouprave – izjavila je Krčmar.

Saborski zastupnik i predstavnik romske manjine, Veljko Kajtazi objasnio je kako sam projekt pokazuje koliko su žene bitne u romskoj zajednici.

– Položaj žene u romskoj zajednici je jako bitan i izuzetno mi je drago da je upravo Savez Roma u RH Kali Sara prva romska udruga koja je nositelj tako jakog projekta. U svim dosadašnjim projektima romske udruge su bile samo partneri, svi su imali na neki način koristi od toga i oni koji su u tim projektima radili su volontirali – rekao je Kajtazi te pojasnio kako je na radionicama bilo uključeno više od 120 žena i djevojčica.

Dodao je i kako je jako bitna potpora romskoj zajednici, naročito kad je riječ o gorućim pitanjima Roma.

– Unatrag 12-13 godina ima velikih pomaka. Romska zajednica je organizirana, točno znamo što želimo. Do mog dolaska imali smo 15 studenata, danas je brojka viša od 75. Pokušavam na sve moguće načine osigurati određene kvote na sveučilištima i veleučilištima, platili smo jako puno za sve one koji su se željeli obrazovati, nije bitno radi li se o djevojčicama ili dječacima koji su htjeli prekvalifikacije, promijeniti zvanja, a sigurno ih je bilo više od 400. Nastojali smo im pomoći i prilikom zapošljavanja – rekao je Kajtazi dodavši kako romsko naselje postoji 70 godina, a donedavno nisu imali ni rasvjetu.

– Izgradili smo desetak društvenih domova, 17 višenamjenskih sportskih igrališta…Puno je toga napravljeno, ali nije dovoljno. Za razliku od svih ostalih nacionalnih manjina, romska zajednica je došla do povećanja od 6 posto i nadamo se da ćemo na sljedećim izborima imati zamjenika župana, to je ono što je romska zajednica željela. Danas imamo dva zamjenika načelnika općine, a na sljedećim izborima imat ćemo tri – poručio je Kajtazi.

Jedna od govornica na okruglom stolu bila je i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić koja je tom prilikom naglasila kako je obrazovanje romske zajednice iznimno važno kako bi stekli jednake šanse i mogućnosti na tržištu rada koje je, kako je rekla, izrazito turbulentno i kompetitivno i potrebno je puno znanja, vještina, upornosti i motivacije da bi završili određene škole i dobili određene poslove, zanimanja, ekonomsku neovisnost i da bi doprinijeli boljitku svoga društva.

www.sjever.hr
24.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.