Now Reading:
Proračun Varaždinske županije za iduću godinu „težak” je 230,8 milijuna eura – Križanić: Naš ukupni konsolidirani proračun veći je i od nekih fiskalno puno jačih županija
Full Article 3 minutes read

Proračun Varaždinske županije za iduću godinu „težak” je 230,8 milijuna eura – Križanić: Naš ukupni konsolidirani proračun veći je i od nekih fiskalno puno jačih županija

Prva i najvažnija točka dnevnog 8. sjednice Skupštine Varaždinske županije koja će se održati 29. studenoga bit će županijski proračun za iduću godinu, najavio je u četvrtak predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

-Prvi put, županijski će proračun biti iskazan u eurima, a iznosit će 230,8 milijuna eura. To je ujedno i konsolidirani proračun, također prvi put, uključe financijske planove svih 57 proračunskih korisnika Županije i manji je oko 3 posto nego je bio prošle godine, kada je iznosio 237,6 milijuna eura – rekao je Križanić.

Istaknuo je da u ukupnom proračunu sama Županija, odnosno ono što je nekada bio županijski proračun, bez konsolidacije sudjeluje sa svega 18 posto, odnosno 42,4 milijuna eura.
-Županijski je proračun manji od jedne petine ukupnog proračuna, međutim ukupni konsolidirani proračun Varaždinske županije veći je i od nekih fiskalno puno jačih županija, poput Primorsko-goranske ili Zagrebačke, čiji su izvorni prihodi gotovo dvaput veći nego naši. To pokazuje da Varaždinska županija u svom upravljačkom sustavu ima složene i velike sustave, poput Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice – naglasio je predsjednik Skupštine.

Druga točka dnevnog reda sjednice bit će izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna Varaždinske županije za ovu godinu i podnijet će ga župan koji je izvješće dostavio u zakonskom roku, rekao je Križanić te najavio da će županijski vijećnici raspravljati i o prijedlogu zaključka o Izmjeni zaključka o pravu uporabe nekretnina dvorca i Arboretuma Opeka te o prijedlogu zaključka o pravu uporabe nekretnina u sklopu spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka.

-Varaždinska županija je u pripremi projekta obnove i revitalizacije parka Arboretum Opeka, javila se na javni poziv Ministarstva turizma i sporta te ishodila odluku o davanju na uporabu nekretnina za potrebe projekta. Arboretum Opeka ima svojstvo kulturnog dobra i na listi je zaštićenih kulturnih dobara te je Županija stekla pravo uporabe na rok od 50 godina. Obzirom da se radi o raspolaganju nekretninama većoj od milijun kuna, mora proći Županijsku skupštinu – rekao je Križanić.

Četvrta će točka dnevnog reda biti Prijedlog odluke o preuzimanju obveze osiguranja financiranja i zatvaranja odlagališta otpada, održavanje nadzora odlagališta otpada i nakon zatvaranja za period od 30 godina trgovačkom društvu Piškornica za sanacijsko odlagalište.
-U ovoj točki obveza je osiguranja financiranja zatvaranja odlagališta otpada, održavanje nadzora odlagališta Koprivničkom Ivancu, a predlaže se zbog ishođenja nove dozvole za gospodarenje otpadom – kazao je Križanić.

Kako je najavljeno, pred skupštinarima će se naći i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o prihvaćanju projekata uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin i Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“.

Između ostalog, vijećnici će raspravljati i o Prijedlogu strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Varaždinske županije za razdoblje od 2023. do 2028. godine, kao i o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području županije za ovu godinu, a odlučivat će se i o tome kako će biti raspoređena sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u idućoj godini.

a.kučić/sjever.hr
24.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.