Now Reading:
ZET-ov vozni park bogatiji za novih 45 autobusa, od kraja godine stiže ih još 20
Full Article 3 minutes read

ZET-ov vozni park bogatiji za novih 45 autobusa, od kraja godine stiže ih još 20

Prvih 45 autobusa, od ukupno predviđenih 65 autobusa, predstavljena su u utorak u ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu. Riječ je o 20 gradskih niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lionﹸs City 12C, kapaciteta 32 + 68 putničkih mjesta, čija je vrijednost 47 milijuna kuna s PDV-om, te o 25 gradskih poluniskopodnih autobusa proizvođača Iveco, model Crossway Low Entry, kapaciteta 30 + 60 putničkih mjesta, vrijednosti 44 milijuna kuna s PDV-om.

Autobusi su nabavljeni temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.“ čija je ukupna vrijednost 180 milijun kuna, a ukupna vrijednost nabavljenih autobusa iznosi 161 milijun kuna.

Ugovor je potpisan u lipnju 2021. godine između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i ZET-a. Nastavno na ugovorenu vrijednost autobusa, prihvatljivi trošak iznosi 129 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno 109 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je 15 posto sufinancirano iz proračuna Grada Zagreba. Do kraja godine bit će isporučeno i preostalih 20 zglobnih autobusa proizvođača Mercedes-Benz, model Citaro G.

-Ovim iskorakom podižemo standard organiziranog javnog prijevoza na višu razinu. Novi autobusi jamče vožnju u boljim i kvalitetnijim uvjetima, a putnicima pouzdanije i udobnije putovanje. Osim toga ostvaruju se i višemilijunske uštede na potrošnji goriva, a budući je riječ o autobusima na dizel s motorima najviše EURO 6 norme, znatno će se smanjiti količina štetnih plinova koji zagađuju zrak u Zagrebu – kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodavši kako će u budućnosti ZET i Grad Zagreb biti usmjereni na nabavu vozila na alternativni pogon.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je kako će do kraja ove godine, u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, biti potpisan ugovor o nabavci 20 novih niskopodnih tramvaja.

-Svi ovi projekti će olakšati i poboljšati život u Zagrebu, a zadaća svih nas je osigurati građanima bolji, sigurniji i funkcionalniji javni prijevoz. U perspektivi nam je na raspolaganju 260 milijuna eura za razvoj i modernizaciju javnog prijevoza u Hrvatskoj. Od te svote značajan dio namijenjen je Zagrebu i nadam se da ćemo uspješno realizirati sve planirane projekte – poručio je ministar Butković.

Zagrebački električni tramvaj d.o.o., kao suvremeni prijevoznik, uz odgovornu upravljačku politiku za cilj ima osiguravanje kvalitetne održive usluge i prometne povezanosti svih gradskih predjela.

-Ovi su autobusi opremljeni svim potrebnim sustavima, poput klime i video nadzora, zbog čega će putovanje biti ugodnije i sigurnije. A kako ZET iznimnu pažnju posvećuje najosjetljivijim korisničkim skupinama, autobusi su opremljeni i rampama za olakšani pristup vozilu osobama s invaliditetom – kazao je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić uvjeren je u daljnju uspješnu suradnju s Gradom Zagrebom i potpisivanje novih ugovora vezanih za tramvaje i tramvajsku infrastrukturu.

-Realizacija naših projekata povećat će sigurnost putnika i poboljšati kvalitetu života u Zagrebu, a novi autobusi s najmodernijim motorima doprinijet će poboljšanju ekološke slike grada Zagreba – rekao je Jelić.

www.sjever.hr / FB ZET
23.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.