Now Reading:
Žene u Hrvatskoj imaju značajno manje plaće od muškaraca – poznato u kojim su zanimanja razlike najveće
Full Article 3 minutes read

Žene u Hrvatskoj imaju značajno manje plaće od muškaraca – poznato u kojim su zanimanja razlike najveće

Statistički podaci o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da je u trećem tromjesečju prosječna neto plaća muškaraca iznosila 7.888 kuna, dok je prosječna plaća žena bila 565 kuna manja i iznosila je 7.323 kune, piše N1.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji podatke o prosječnim plaćama po spolu objavljuje tromjesečno, prosječna je neto plaća svih zaposlenih u pravnim osobama u trećem tromjesečju ove godine iznosila 7.626 kuna, što je nominalno 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani, ali realno niže za 4,4 posto.

U nominalnom izrazu prosječne su neto plaće muškaraca u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za 7,6 posto, a žena za 7,4 posto.

Kako piše N1, statistika o prosječnim plaćama po spolu pokazuju da su u tri djelatnosti muškarci imali prosječnu neto plaću višu od 11 tisuća kuna, dok prosjek za žene ni u jednoj djelatnosti nije premašivao 10 tisuća.

Tako su za treće tromjesečje ove godine muškarci imali najvišu prosječnu neto plaću u financijskim i djelatnostima osiguranja – 11.800 kuna, dok je u toj djelatnosti prosjek za žene iznosio 9.116 kuna.

Prosječnu plaću višu od 11 tisuća kuna muškarci su imali i u djelatnostima informacija i komunikacija, 11.380 kuna, kao i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, 11.047 kuna. Istodobno su žene u tim djelatnostima imale prosječne neto plaće od 9.620 odnosno 8.639 kuna.

Najnižu prosječnu neto plaću i muškarci i žene su imali u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – za muškarce je iznosila 6.121 kunu, a za žene 5.743 kune.

Statistika kao jedinu djelatnost u kojima su prosječne plaće žena bile više od prosjeka muškaraca registrira građevinarstvo u kojem je prosjek za muškarce u trećem tromjesečju bio 6.122 kune, a za žene 6.653 kune, piše N1.

No, pritom, kao i kod drugih djelatnosti, treba imati na umu broj i strukturu zaposlenih. Naime, u graditeljstvu većinu poslova na samoj izgradnji obavljaju muškarci, koji čine i većinu zaposlenih u toj djelatnosti. Tako primjerice statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama za listopad ove godine pokazuju da je u građevinarstvu bilo ukupno zaposleno 107.085 osoba, od čega je tek nešto malo više od deset posto bilo žena, njih 11.190.

Po podacima DZS-a o prosječnim plaćama po spolu, prosječna je mjesečna bruto plaća po zaposlenome za treće tromjesečje ove godine iznosila 10.741 kunu za muškarce, a za žene 9.931 kunu.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine prosječne bruto plaće muškaraca porasle su nominalno za 8,7 posto, a bruto plaće žena za 8,3 posto.

Za treće tromjesečje muškarci su imali najvišu prosječnu bruto plaću u financijskim i djelatnostima osiguranja, u iznosu od 16.935 kuna, a najnižu u građevinarstvu, u iznosu od 8.133 kune.

Prosječna bruto plaća za žene bila je najviša u djelatnosti informacije i komunikacije, u iznosu od 13.796 kuna, a najniža u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 7.631 kune.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za treće tromjesečje za muškarce je iznosila 44,07 kuna, a za žene 41,11 kuna.

Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća po satu za treće tromjesečje iznosila 60,02 kune za muškarce, a za žene 55,75 kuna, pokazuju podaci službene statistike, piše N1.

www.sjever.hr >/ www.n1.hr
23.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.