Now Reading:
Plenković se sastao s austrijskim kancelarom: Nema blokade ulaska Hrvatske u Schengen
Full Article 2 minutes read

Plenković se sastao s austrijskim kancelarom: Nema blokade ulaska Hrvatske u Schengen

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je radni sastanak sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom, a nakon sastanka naglašeno je kako su Hrvatska i Austrija dvije prijateljske zemlje te kako su njihovi odnosi u zadnjih 30-ak godina među najrazgranatijima, piše dnevnik.hr.

-Ovo je bila prigoda se kažemo kancelaru što je Hrvatska sve učinila kako bi se pripremila za ulazak u Schengen. Ako ima bilo koja država članica a da je zabrinuta oko naše spremnosti, mi smo spremni pojasniti. To smo učinili i danas. Mi smo iskazali veliko razumijevanje za stajališta Austrije, a to je da se tamo snažno povećao broj tražitelja azila i ste strane smo svjesni posebnih zabrinutosti u smislu velikog broja ljudi koji su na austrijskom teritoriju – rekao je Plenković te dodao kako su zajedno zaključili da će Hrvatska cijeniti austrijsku potporu za ulazak u Schengen i jačati granicu kako bi spriječila migracije.

Austrijski kancelar utvrdio je kako ih ogroman pritisak vezan uz migracije stavlja pred velike izazove.

-Od 2015. godine imamo migrante, a sada imamo i Ukrajince i Ukrajinke koji traže utočište u Austriji. Zadivljen sam koliko je velika naša spremnost da im pomognemo. Moramo se ponovo pozabaviti temu ilegalnih emigracija. Imamo dodatne zahtjeve za azil i sve te ljude treba smjestiti – rekao je Nehammer i dodao kako imaju više od 100 tisuća ilegalnih migranata.

-Raspravljamo o proširenju Schengena, a vidimo da Austrija ima problem sa zaštitom granica. Po našem mišljenju to ne može tako ići – kazao je.

Otkrio je i da će se posebno glasati za ulazak Hrvatske u Schengen, a posebno za ulazak Bugarske i Rumunjske i naglasio kako su potrebne nove mjere, s obzirom da migranti dolaze s drugih ruta, ne iz Hrvatske.

-Sve ovo neće pogoditi Hrvatsku, već ćemo postaviti dodatne zahtjeve prema Komisiji jer ovaj sustav ne funkcionira – kazao je kancelar zaključivši kako će podržati hrvatsko pridruživanje Schengenu, no istovremeno biti jako kritični kada je riječ o Bugarskoj i Rumunjskoj.

Foto: screenshot dnevnik.hr
www.sjever.hr / dnevnik.hr
23.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.