Now Reading:
Županije i gradovi zajedno za lakši put do građevinskih dozvola: Varaždinska županija domaćin 1. Stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo
Full Article 3 minutes read

Županije i gradovi zajedno za lakši put do građevinskih dozvola: Varaždinska županija domaćin 1. Stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo

Kako poboljšati povezanost i ojačati suradnju između upravnih odjela iz područja graditeljstva susjednih županija i gradova, tema je 1. Stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-Zagorske, Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije te gradova Varaždina, Čakovca, Krapine, Koprivnice i Slavonskog Broda.

Domaćin skupa je Varaždinska županija koja je, u suradnji s Međimurskom županijom i organizator, a cilj je razmjenom iskustava postići ujednačeno postupanje u postupcima izdavanja akata iz područja gradnje, što je od iznimne važnosti za investitore i stranke u postupku u županijama i gradovima koji su po brzini i efikasnosti u izdavanju na samom vrhu u Republici Hrvatskoj.

Varaždinsku župan Anđelko Stričak istaknuo je na otvorenju skupa da je razmjena iskustava efikasan način dolaženja do pravih informacija, naglasivši važnost dokumenata kod izdavanja građevinskih dozvola.

-Okupili smo se da čujemo iskustva drugih županija i gradova, na koji način štite okoliš, odnosno na koji način ga koriste, a kod korištenja su najbitniji dokumenti kao prilog kod izdavanja građevinskih dozvola. Stoga s jedne strane imamo uvijek potrebu za zaštitom, a s druge da se građanima omogući korištenje prostora i što je najbitnije, da što brže i efikasnije, pod istim uvjetima, dođu do dozvola – rekao je župan Stričak.

Uvjeren je kako će stručni skup u Varaždinu doprinijeti unapređenju suradnje sa susjednim županijama, posebice s Međimurskom.
-Kod nas je uvijek najveći problem „ne daj Bože da se nešto kod nas može, a kod njih ne može” ili obrnuto. Zahvaljujem županu Posavcu što se odazvao ovom stručnom skupu, a osim što ćemo razmijeniti iskustva, bit će to i prilika da malo popričamo o zajedničkim projektima koji su pred nama – zaključio je Stričak.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da su napravljeni konkretni koraci u povezivanju i kvalitetnijoj suradnji Upravnih odjela za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odjela koji su, smatra, vrlo važni za jedinice lokalne i regionalne samouprave jer upravo ti odjeli moraju biti maksimalno u službi građana, biti efikasni i učinkoviti.

-Riječ je, naravno, o izdavanjima građevinskih dozvola i rješavanju imovinskopravnih pitanja. U Međimurju smo samo u prvih šest mjeseci dobili 1281 zahtjev za izdavanje dozvola iz domene spomenutog upravnog odijela, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Također, znamo da je država zatrpana imovinskopravnim zahtjevima, kojih je preko 60 tisuća pa je u konačnici cilj ovog povezivanja, suradnja i s drugim upravnim odijelima diljem Hrvatske – rekao je Posavec.

Dodao je da su se Županije pokazale kao vrlo efikasne institucije u rješavanju takvih administrativnih prepreka.

-Stoga, nema razloga da se ne preuzmu neki poslovi, kako nam građani ne bi trebali čekati, nego da upravo izdavanje tih dozvola i opći rad upravnih odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje budu brzi, učinkoviti i efikasni te kao i do sada, primjer za cijelu Hrvatsku – kazao je Posavec.

a.kučić/sjever.hr
22.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.