Now Reading:
STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA Temperature idu ispod nule, prognostičari upozoravaju na orkanski vjetar!
Full Article 2 minutes read

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA Temperature idu ispod nule, prognostičari upozoravaju na orkanski vjetar!

Prema prognozi DHMZ-a, vrijeme će u utorak biti oblačno, kišovito i vjetrovito. Kiša će na Jadranu i u područjima uz njega biti povremeno obilna, a bit će i izraženih pljuskova s grmljavinom, dok se najmanje oborine očekuje na istoku zemlje. U gorskim predjelima bit će susnježice i snijega koji su lokalno mogući i u nizinskom dijelu na zapadu zemlje.

Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar. Na sjevernom dijelu će prema večeri zapuhati bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od 8 do 12, a najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te od 12 do 17 °C duž obale.

Nepovoljan biometeorološki utjecaj na području Hrvatske može kod meteoropata uzrokovati manjak koncentracije, bolove na mjestima ranijih ozljeda i glavobolju. Pojačane tegobe mogu osjećati i kronični bolesnici.

Prognostičari upozoravaju kako u utorak slijedi još jedna kišna epizoda uz jaki i olujan, ponegdje i orkanski vjetar.

Već će se u noći na utorak u Genovskom zaljevu stvoriti nova ciklona koja će se tijekom utorka premještati preko Hrvatske na istok, donoseći pritom najprije veću količinu vlažnog i nestabilnog zraka, a potkraj utorka i u srijedu još hladniji zrak.

U noći na srijedu i u srijedu proces ciklogeneze zahvatit će i donji sloj atmosfere, dok će se u višim slojevima našim krajevima približiti duboka termobarička dolina uz stvaranje visinske ciklone s hladnim zrakom iznad Hrvatske.

Ipak, do kraja srijede očekuje se postupno smirivanje vremena uz slabljenje ciklone te jačanje sjeverozapadnog strujanja na stražnjoj strani visinske doline.

www.sjever.hr / DHMZ
22.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.