Now Reading:
Podizanje standarda osnovnoškolskog obrazovanja u Općini Budinščina: Osnovna škola Vladimir Nazor u STEM projektu budućnosti
Full Article 3 minutes read

Podizanje standarda osnovnoškolskog obrazovanja u Općini Budinščina: Osnovna škola Vladimir Nazor u STEM projektu budućnosti

Osnovna škola Vladimir Nazor Budinščina kreće s provedbom STEM projekta budućnosti vrijednog 2,9 milijuna kuna koji će podići standard osnovnoškolskog obrazovanja u Općini Budinščina. Riječ je o projektu „SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu” financiranom iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a tiče se razvoja STEM vještina u osnovnoškolskom obrazovanju.

Uz nositelja, Osnovnu školu Vladimir Nazor Budinščina, na projektu koji je predstavljen u utorak sudjeluju i Otvorena računalna radionica “Svi smo protiv” iz Zagreba te GeoCamp iz Islanda.

Ravnateljica Renata Kreber-Mikšaj pojasnila je kako će škola proći digitalnu transformaciju kroz STEM koncept čime će se poboljšati infrastruktura i oprema učionica, uključujući i laboratorij te okoliš škole. Projekt će, uz to, doprinijeti i unapređenju STEM kompetencija učitelja i učenika.

-Drago mi je da ćemo uspjeti podići standard škole uvođenjem noviteta. Ulaganja u digitalnu transformaciju su velika i upravo ovakvim projektom bit će je puno lakše provesti. Vjerujem da će ovo biti veliki iskorak za školu, a sigurna sam da će najviše razveseliti upravo naše učenike koji će moći usvojiti nova znanja i konačno dobiti priliku da u učenju koriste novu, zanimljivu opremu poput meteorološke stanice, pametnih klupa, smart wallova, ciljanih softwarea, 3D printera i slično – rekla je Kreber-Mikšaj.

Mladen Plazibat, predsjednik Udruge Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv” koja već 22 godine radi na STEM programima pojasnio je kako će njihova Udruga koja je partner na ovom projektu u školi provoditi razne radionice.

-Jedna od njih je izrada sušare za voće i povrće od otpadnog materijala. Iskoristit ćemo sunčevu energiju u svrhu sušenja voća, povrća i ljekovitog bilja. Naša zadaća je prvo obučiti nastavnike koji su ti koji će onda znanje prenositi na učenike – objasnio je Plazibat.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek čestitala je Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina na trudu i entuzijazmu kojeg su pretočili u ovaj sjajan projekt.

-Projekt je vezan uz poticanje rada s darovitom djecom koji je vrlo izazovan i učitelji moraju podići svoje kompetencije. Nešto manje od 3 milijuna kuna za jednu relativno malu školu velik je uspjeh. Županija koja njeguje rad s darovitom djecom godišnje izdvaja preko pola milijuna kuna i lovi razne projekte – rekla je Petek najavivši i daljnju podršku školi u svim budućim aktivnostima.

Ciljevi projekta su razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka u STEM podučavanju, jačanje STEM vještina učenika, modernizacija prostora i nabava STEM opreme za školu, razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti u STEM-u, IKT-u, poduzetništvu i aktivnom građanstvu te stručno usavršavanje učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika Osnovne škole Vladimir Nazor u IKT-u, poduzetništvu i aktivnom građanstvu.

U novouređenim prostorima EKO laboratorija, kao i EKO učionici učenici će na praktičan način otkrivati zašto su matematika, fizika, biologija i kemija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu, a primjenom novih metoda i modela učenja jačat će se njihove STEM vještine.

tklopotan / www.sjever.hr
22.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.