Now Reading:
Svjetski kulinarski kup: I naši vrhunski kuhari i slastičarke među 3 tisuće natjecatelja iz cijelog svijeta – Zagorec: Vjerujem da će se vratiti s novim iskustvom i znanjem koje će prenijeti kolegama
Full Article 4 minutes read

Svjetski kulinarski kup: I naši vrhunski kuhari i slastičarke među 3 tisuće natjecatelja iz cijelog svijeta – Zagorec: Vjerujem da će se vratiti s novim iskustvom i znanjem koje će prenijeti kolegama

Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije nastupit će na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, najvećem, kulinarskom natjecanju na svijetu koje se održava u sklopu luksemburškog  EXPOGAST sajma.

Natjecanje će se održavati od 26. do 30. studenoga, a na njemu će se okupiti više od 3.000 kuhara i slastičara iz cijeloga svijeta.

Uoči putovanja u Luksenburg, kuharice i kuhare je u varaždinskoj Županijskoj palači ugostila zamjenica župana Silvija Zagorec, a na prijem su stigla četiri kuhara – Dario Rodeš, Ivan Tomas, Amos Novak i Dino Veselić, slastičarka Katarina Filipašić i tri pomoćnice, Ljiljana Sedlanić, Dijana Ignac i Marija Šimunić, kao i članovi stručnog stožera Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak i Marin Sambolek.
Uz njih, na prijemu je bio i Karlo Štorga koji će se u Luksemburgu natjecati kao član Nacionalne kulinarske reprezentacije.

Kapetan tima, Dario Rodeš kazao je da su se za natjecanje pripremili najbolje što su mogli.

-Imali smo tri treninga u dva dana, a nakon toga smo sve to komentirali. Neki su već ranije bili na Svjetskom kupu, ali imamo i nove članove. Očekujemo, prije svega, da nešto naučimo, da vidimo kako drugi rade, ali i da pokažemo što mi znamo, a rezultat ćemo vidjeti. Imperativ nemamo, no uvijek je lijepo kad se nešto osvoji – istaknuo je Rodeš.

Pripreme su se odvijale pod budnim okom Damira Crlenog, predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza i tajnika Udruge kuhara Varaždinske županije koji također ističe da pobjeda nije imperativ, ali dodaje da bi mu bilo itekako drago da naši kuhari ostvare uspjeh.

-Ekipa je pola pola, oni koji su već bili na natjecanjima prije dvije godine, njih jedan ili dvoje su bili u Luksemburgu prije četiri godine, tako da očekujem da će presuditi treninzi u Minervi i iskustvo koje tih nekoliko članova donosi sa sobom. Sve ovisi o tih 30-tak sati kad mi stignemo u Luksemburg koliko će se stići odmoriti – rekao je Crleni.

Upozorio je da su na takvim natjecanjima jako važni detalji i cjelokupna prezentacija. što kulinarskih tehnika, što okusa.
-Čak se veći stola i izlagačkih radova ne konzumira, ali se konzumiraju slatki mali zalogaji i slatki fingeri tako da tu treba paziti okuse, a stručno oko ocjenjivača je doista iskusno da može procijeniti jesu li to oni dobro napravili. Veseli me da idu i mladi ljudi i učenici iz Gospodarske škole iz Varaždina i da je to nekakav poticaj da kontinuirano u ovih 20-ak godina, koliko već postoji Udruga kuhara Varaždinske županije, ide na takva natjecanja u smislu edukacije i prezentacije same županije i Hrvatske – zaključio je Crleni.

Zamjenica Zagorec naglasila je zadovoljstvo što će Varaždinska županija imati svoje predstavnike na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i dodala kako vjeruje da će naši vrsni kuhari, kao i svaki put do sada, pokazati svo svoje znanje, vještine i kulinarsko umijeće, kako bi gastronomiju Varaždinske županije prezentirali na najbolji mogući način.

-Pohvaljujem odličnu suradnju Varaždinske županije i Udruge kuhara koji kontinuirano rade na promicanju kuharske i slastičarske domene, ali i cjelokupne gastronomije Varaždinske županije. Iznimno smo ponosni i na to što imamo člana Nacionalne kulinarske reprezentacije – kazala je Zagorec.

Još je jednom istaknula važnost gastronomije u brojnim segmentima, posebice u turizmu.
-Gastronomija je spoj je hrane i kulture i neupitna je njezina važnost i u pogledu turizma u Varaždinskoj županiji. Naši vrsni kuhari pripremaju tradicionalna i moderna jela na vrhunski način i vjerujem da se i zbog toga turisti vraćaju u našu županiju – izjavila je zamjenica župana dodavši kako vjeruje da će se naši kuhari vratiti s novim iskustvom i znanjem koje će kasnije prenijeti na svoje kolege.

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te se dane imaju priliku upoznati s novitetima u u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

a.kučić/sjever.hr
21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.