Now Reading:
Što je izvanmaternična trudnoća?
Full Article 2 minutes read

Što je izvanmaternična trudnoća?

Izvanmaternična trudnoća pojavljuje se u otprilike 1% trudnoća i nije ju moguće spriječiti.

Kod ektopične tj. izvanmaternične trudnoća oplođeno jajašce ne pronađe put do maternice i usadi se u samom jajovodu, jajniku, trbušnoj šupljini ili grliću maternice. Najčešći slučaj je kada oplođeno jajašce ostaje u jajovodu

Kako jajašce raste, tako se povećava i opasnost za komplikacije. Ako se jajašce usadilo u jajovodu, ako ne reagirate na vrijeme može doći do oštećenja jajovoda a osim toga, rast oplođenog jajašca izvan maternice može uzrokovati snažne bolove i obilno krvarenje. Kako biste se izložili što manjem riziku potrebno je podvrgnuti se kiretaži što prije, piše Mamin kutak.

Mučnine, povraćanje, povremena bol u donjem dijelu trbuha i pojačan umor samo su neki od mogućih prvih simptoma, a ponekad se može pojaviti blago krvarenje.

Na izvanmaterničnu trudnoću se sumnja kada nalaz bete i test na trudnoću potvrde trudnoću, a na ultrazvuku liječnik ne vidi plod ni gestacijsku vrećicu. Nažalost, pozitivan ishod izvanmaternične trudnoće je nemoguć, bez obzira nalazilo se oplođeno jajašce u jajovodu, jajniku, vratu maternice ili trbušnoj šupljini.

Kod određenih skupina žena postoji povećan rizik od izvanmaternične trudnoće. U tu skupinu ubrajaju se žene koje su već imale izvanmaterničnu trudnoću, operaciju jajovoda, koje su zatrudnjele medicinski potpomognutom oplodnjom, kojima je bila dijagnosticirana endometrioza, koje imaju povijest neliječenih spolno prenosivih bolesti, koje su imale upalu jajnika i jajovoda, koje su koristile intrauterini uložak u svrhu kontracepcije, koje imaju iza sebe pobačaj ili koje puše.

foto:freepik

sjever.hr 21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.