Now Reading:
Milanović posmrtno odlikovao Ivana Sokača i iz varaždinske vojarne ispratio vojnike u operaciju na Kosovo: Živjeli, domovini vjerni i čuvajte se!
Full Article 3 minutes read

Milanović posmrtno odlikovao Ivana Sokača i iz varaždinske vojarne ispratio vojnike u operaciju na Kosovo: Živjeli, domovini vjerni i čuvajte se!

U vojarnu 7. gardijske brigade „Puma“ u Varaždinu dva sata nakon ministra obrane Maria Banožića stigao je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović na ispraćaj 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Glavninu snaga 38. HRVCON-a čine pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno- mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

-Profesionalci ste i nemam nikakve upute za vas. Sve znate. Idete tamo predstavljati Hrvatsku, svoju domovinu, hrvatsku vojsku čiji pripadnici, vaši prethodnici su jedni od svega nekoliko vojski, jako malo vojski koje su vodili pravi rat. To je bilo davno, ali pod utjeskom, pritjeskom i posljedicama toga nažalost u velikoj mjeri ili u određenoj mjeri živimo i danas. U Hrvatskoj manje, u susjedstvu nešto više. U to susjedstvo vi idete dat podršku Kosovu kao neovisnoj državi koju mi priznajemo. Nažalost, ne priznaju je svi. Trebali bi – riječi su koje je uputio predsjednik vojnikinjama i vojnicima.

-Idete dati u okviru međunarodne organizacije kojoj pripadamo podršku svojim kolegama, kolegama po oružju. Idete se usavršavati, idete raditi na sebi, na svom znanju, sposobnosti, agilnosti, pameti, iskustvu… Sve ono bez čega vojnik ne može, ako ga se ne stavi u priliku. Hvala Bogu nije rat nego je mir i učinit ćemo sve i trebamo učiniti sve, ne samo mi nego i oni veći i jači iznad nas, iznad nas po veličini, ne po statusu, da ne bude rata, da ne bude globalnih sukoba, da čovječanstvo ne otklizi u pravcu iz kojeg nema povratka. Ali to nije vaša misija. Vratite se zdravi, vratite se bolji, iskusniji, pametniji, ali i dalje jednako mladi, agilni i čvrsti za nove zadaće. To očekujemo mi od vas, ali prije svega vaše obitelji i vi osobno. Živjeli, domovini vjerni i čuvajte se! – dodao je Milanović.

– Odgovorno tvrdim da ćemo sve zadaće odraditi vojnički, profesionalno i najvećoj mogućoj razini na ponos svima vama ovdje nazočnima, na ponos OSRH, svim našim autoritetima u hijerarhiji vojnog zapovijedanja koji su nam ukazali povjerenje da ćemo sve zadaće izvršiti, vojnički, profesionalno i da ćemo se vratiti živi i zdravi ovdje u našu lijepu, svetu hrvatsku zemlju. Hvala, domovini vjeran! – rekao je brigadir Marko Pulić.

Nakon ohrabrujućeg govora vojnicima predsjednik Republike uručio je posmrtno odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom obitelji Ivana Sokača, ratnog zapovjednika 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Spomenimo i kako su svečanom ispraćaju vojnika i vojnikinja koji će u operaciji na Kosovu sudjelovati narednih šest mjeseci prisustvovali i članovi njihovih obitelji.

abrkic/sjever.hr
21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.