Now Reading:
Hrabri hrvatski momci i djevojke blagdane će provesti daleko od obitelji, iz Varaždina na Kosovo ispratio ih i ministar Banožić: „Budite domovini vjerni”
Full Article 4 minutes read

Hrabri hrvatski momci i djevojke blagdane će provesti daleko od obitelji, iz Varaždina na Kosovo ispratio ih i ministar Banožić: „Budite domovini vjerni”

Ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak je stigao u Varaždin kako bi prisustvovao svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo gdje će boraviti oko šest mjeseci. Budući da glavnina snaga 38. HRVCON-a čine pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, ispraćaj je održan u vojarni 7. gardijske brigade „Puma” u Varaždinu.

Ministar Banožić naglasio je važnost ove operacije jer prvenstveno donosi mir u hrvatskom okruženju.

-Vaš angažman je prije svega usmjeren da čuvamo mir. Na taj način očekujem da izvršavate sve svoje zadaće, upravo onako kako su to činili sve vaše kolegice i kolege, vojnikinje i vojnici koji su bili na Kosovu, izvršavali svoje zadaće i ostavili svoj trag kao hrabri vojnici, kao vojnici koji pedantno izvršavaju svoje zadaće, kao vojnici koji su časni, vojnici koji su iza sebe ostavili put za sve buduće kontingente da se ponose s onim što su dolje činili – poručio im je Banožić.

Istaknuo je kako takvim pristupom pokazuju da su izvršno obučena, organizirana i opremljena vojska, ali i podsjećaju na sve hrvatske branitelje koji su časno i s ponosom izvršavali svoje zadaće, misije, operacije i aktivnosti u izazovnim uvjetima nastajanja hrvatske države i Hrvatske vojske.

-Ja sam siguran da ćete vi to učiniti i biti domovini vjerni kao što su to bili i ovi prije vas – rekao je Banožić.

Budući da je geopolitička situacija u Europi itekako izazovna, Banožić je poručio kako im to treba biti motiv za stvaranje mira u neposrednom hrvatskom okruženju.

-Želim vam da sretno dođete na mjesto operacije i isto tako da se vratite s nje. Budite ono što jeste, hrvatski vojnici, časni, ponosni, takve nas i prepoznaju u svim ostalim operacijama i misijama. Budite domovini vjerni – zaključio je ministar obrane.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj koji je istaknuo kako je uvjeren da su vojnici i vojnikinje spremni za operaciju.

-Vaša temeljna zadaća je da doprinesete stabilnom i sigurnom okruženju u Kosovu. Vaša zadaća možda nije previše složena, ali je nemojte podcijeniti, izuzetno je kompleksna. Imajte na umu da odlazite u nama prijateljsku zemlju, s ciljem pomoći njezinim stanovnicima i kosovskim snagama sigurnosti. To je u interesu Republike Hrvatske, a u našem je interesu da se nakon izvršenja zadaća vratite svi živi i zdravi u domovinu Hrvatsku – poručio je Hranj.

Zapovjednik kontingenta brigadir Marko Pulić obećao je da će sve zadaće izvršavati vojnički, profesionalno i na visokoj razini te se na ponos i čast Oružanih snaga i cijele države ponosno vratiti nazad u Hrvatsku.

– Sve sastavnice, uključujući i mene kao zapovjednika koji ih vodi, apsolutno smo informirani o području gdje idemo, području operacije i sveobuhvatne pripreme u svakom smislu su napravljene da odvedemo dečke spremne na zadaću i da ju odradimo profesionalno, vojnički, na ponos svih nas – rekao je Pulić.

Na novinarsko pitanje kakvu poruku vojnicima šalju njihovi vojni autoriteti budući da ih ministar Banožić i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nisu ispratili zajedno, brigadir Pulić odgovorio je kako su oni vojnici i apsolutno poštuju i slijede sve ono što njihovi vojni autoriteti rade.

– Hrvatska vojska je specifična po tome da smo svi jedinstveni, na istoj zadaći, na istoj crti i s istim ciljem. Nemam mandat za komentiranje političkih pitanja. Ja sam vojnik i ovdje sam zbog priprema i odlaska na vojnu zadaću – naglasio je Pulić.

Satnik Dalibor Strbat kojem je operacija na Kosovu prva misija naglasio je kako je njihova obveza održati dobar rejting u međunarodnom okruženju kakvog su hrvatske oružane snage stekle u zadnjih 20-ak godina koliko sudjeluju u operacijama potpore miru. Na pitanje hoće li mu biti teško biti odvojen od obitelji za blagdane, Strbat je odgovorio da sigurno hoće, no istaknuo je kako je to njihov posao i njihov poziv.

-Obitelji su spremne na to, mi smo spremni na to i ono što je najbitnije imamo potporu obitelji tako da ne vjerujem da će biti problema – rekao je Strbat.

Skupnica Andrea Čukec, kojoj je ovo također prva misija, rekla je da se osjeća uzbuđeno i ponosno, dodavši da joj je čast što ide u misiju.

-To je novo iskustvo, steći ćemo nova poznanstva i to nam puno znači za ubuduće – kazala je skupnica.

tklopotan / www.sjever.hr
21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.