Now Reading:
Ministrica kulture stigla na povijesnu misu u Župnu crkvu u Gornju Stubicu: To je put kojim nastavljamo!
Full Article 2 minutes read

Ministrica kulture stigla na povijesnu misu u Župnu crkvu u Gornju Stubicu: To je put kojim nastavljamo!

Župna Crkva svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici nedavno je zasjala u novom ruhu, a što je najvažnije, ne samo izgledom i novom obnovljenom fasadom, već i učvršćenim temeljima i brojnim zahvatima koji ju sada čine sigurnijom i stabilnijom.


Radovi su koštali 5.146.004,65 kuna te su financirani u potpunosti iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija. Uz konstruktivnu obnovu završena je i cjelovita obnova, jer je Župa odmah nakon potresa, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko-zagorske županije, Općine Gornja Stubica i samih župljana, obnovila unutrašnjost crkve.


Kruna ove povijesne obnove bilo je zahvalno misno slavlje na koje je stigla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek. Svetu misu i blagoslov crkve predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Osim Župne crkve, iz Fonda je obnovljena kapela sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku, također stradala u potresu, čija je vrijednost radova bila 1.200.000 kuna, a kraju su privode i radovi na obnovi župnog dvora koji će služiti kao smještaj umjetnina, vrijedni 3.569.000 kuna.

Ministrica je iskazala zadovoljstvo uspješnim provođenjem ova tri projekta.

-Crkva je obnovljena po najvišim konzervatorskim standardima, uz veliki napor projektanata, izvođača i majstora koji su radili i restauratorske radove. U svakom je smislu zasjala u nekom novom svjetlu i vidimo danas i po punoj crkvi da su se i vjernici odazvali ovom slavlju, ali ono što smo čuli od župnika je da su doprinijeli i financijski završetak cjelovite obnove. To je onaj put kojim ćemo nastaviti obnavljati sva ostala sakralna kulturna dobra – rekla je Obuljen Koržinek.

-U ovom trenutku, putem Ministarstva kulture i medija provodi se više od 280 projekata obnove u devet županija, nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, ukupne vrijednosti više od 5 milijardi kuna i zato smo sretni svaki put kad možemo svjedočiti ovakvom događaju – dodala je ministrica.

Ministarstvu i Vladi RH zahvalio je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

-Nije mala stvar u ovako jednoj relativno maloj sredini poput Gornje Stubice naći sredstva za obnovu naše Župne crkve i župnog dvora. Veliko hvala Vladi na razumijevanju za sve ove probleme koje smo imali nakon razornog potresa koji je zadesio Gornju Stubicu – rekao je Krizmanić.

abrkic/sjever.hr
20.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.