Now Reading:
MEĐU PET NAJBOLJIH Zagreb se bori za titulu šampiona EU fondova
Full Article 2 minutes read

MEĐU PET NAJBOLJIH Zagreb se bori za titulu šampiona EU fondova

Nakon što je u prethodna dva izbora Hanza Medije i portala Gradonačelnik.hr za najbolje gradove u kategoriji EU fondovi trijumfirala Virovitica, ovogodišnji izbor dati će novog pobjednika.

Hoće li to biti Beli Manastir, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod ili Zagreb, doznat ćemo uskoro.

Kako piše prenosi portal Gradonačelnik.hr, Zagreb je daleko najviše doprinio ‘kolaču’ koji su hrvatski gradovi ishodili između 2017. i 2020. iz fondova EU. Riječ je o udjelu glavnog grada od 20 posto unutar cjelokupnog iznosa koji je iz Bruxellesa uplaćen hrvatskim gradovima.  Zajedno sa svojim ustanovama i trgovačkim društvima, u ulozi nositelja ili partnera, Zagreb u ovome trenutku u provedbi ima 444 projekta financiranih iz bespovratnih sredstava EU-a čija ukupna vrijednost iznosi više od pet milijardi kuna. Riječ je, među ostalim, o energetskoj obnovi brojnih škola, vrtića, domova zdravlja i centara za kulturu metropole, nabavi novih autobusa za ZET i obnovi tramvajske i druge infrastrukture oštećene u potresu iz ožujka 2020.godine, prenosi Gradonačelnik.hr.

Da kategorija EU fondovi postaje jedna od najprestižnijih unutar nagrade najbolji gradovi, svjedoče podaci Gradonačelnika.hr o stalnom rastu povučenog novca iz EU fondova u gradske proračune. U prošloj godini gradovi su ukupno povukli 1,3 milijarde kuna, a iste je veličine iznos koji su povukli od 2017. do 2019.. Za dodatnu usporedbu, tijekom 2019. gradovi su iz Bruxellesa osigurali ukupni priliv novca od 891,5 milijuna kuna.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
20.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.