Now Reading:
U Kuršancu odana počast velikanu hrvatske povijesti kojeg je ubio vepar, Posavec: Ova tragična smrt zatresla je prostore cijele Europe
Full Article 3 minutes read

U Kuršancu odana počast velikanu hrvatske povijesti kojeg je ubio vepar, Posavec: Ova tragična smrt zatresla je prostore cijele Europe

U povodu 358. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, stradalog u Kuršanskom lugu 18. studenoga 1664. godine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Gornjem Kuršancu.

Nikola Zrinski Čakovečki bio je hrvatski ban, vojskovođa i književnik koji je ostavio velik trag u povijesti Međimurja, a u vrijeme njegove vlasti obitelj Zrinski je bila na vrhuncu svoje moći.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako ova komemorativna svečanost slavi poštovanje prema obitelji Zrinskih i Frankopana koji su stoljećima obitavali na ovim prostorima.

-Obilježavamo njihovu žrtvu i doprinos i cijenimo sve što su kroz stoljeća učinili, ne samo za međimursku i hrvatsku povijest, već i za europsku povijest. Svaki njihov trenutak, bez obzira radi li se o dobitku ili gubitku neke bitke, o rođenju ili smrti bilo koga iz loze Zrinskih i Frankopana, o uspjehu ili neuspjehu, to je u tom trenutku u to vrijeme zatreslo ne samo tadašnje prostore Hrvatske, nego cijele Europe, kao i ova tragična smrt u Kuršanečkom lugu – rekao je Posavec dodajući kako su u punom jeku pripreme za jubilarnu 360. obljetnicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog.

-U tom kontekstu nastavit ćemo s obnovom palače Zrinskih u Čakovcu, vjerujem i revitalizirati mauzolej na području Šenkovca, a na svima nama je da kroz ovakva okupljanja baštinimo, slaviti i obilježavati sve ono što su nam Zrinski i Frankopani ostavili u naslijeđe – dodao je župan.

Uime organizatora i Družbe braće hrvatskog zmaja – Zmajski stol Čakovec, Matice hrvatske Čakovec, Zrinske garde Čakovec i Udruge Zrinski konjanici Čakovec obratio se Ivica Zanjko koji je rekao kako je Nikola bio začetnik i vođa organiziranog otpora politici bečkog dvora.

-U nikad razjašnjenim okolnostima i uzrocima njegove smrti možemo samo reći da je stradao od bečkog vepra. Ta je smrt imala nesagledive posljedice jer je njome počeo proces silaska s povijesne scene najznačajnije hrvatske obitelji. Nikola VII. nije bio samo knez, hrvatski ban, ratnik već i pjesnik koji je svojim cjelokupnim književnim djelom podigao sebi i cijelom rodu, prvenstveno hrvatskom i mađarskom narodu, veličanstveni spomenik kojim je zadužio sve buduće naraštaje primjerom istinskog rodoljuba, borca i pjesnika djelovanjem za opće dobro, ne samo na političkom i vojnom, nego naročito na kulturnom polju. Uostalom, takvi su bili Zrinski – kazao je Zanjko.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak istaknuo je kako se 18. studenog obilježavaju dva tužna događaja u hrvatskoj povijesti – obljetnica pada grada heroja Vukovara i pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog, praunuka sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog.

Svijeće su zapalili i predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Gornji Kuršanec Tomica Kovač, izaslanik mađarskog veleposlanika u RH,  Nj.E. dr. Csaba Demcsák.

Okupljanje kod spomen obilježja završeno je uzvikom “Navik on živi, ki zgine pošteno” nakon čega je uslijedila sveta misa u obližnjoj crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije.

abrkic/sjever.hr
19.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.