Now Reading:
Projekti Girls Code Camp, Žene i poduzetništvo i GRIBIZ dobili potporu Saveza Alpe Jadran, župan Kolar sudjelovao na sastanku u Vojvodini
Full Article 3 minutes read

Projekti Girls Code Camp, Žene i poduzetništvo i GRIBIZ dobili potporu Saveza Alpe Jadran, župan Kolar sudjelovao na sastanku u Vojvodini

U Novom Sadu je održan sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran na kojem je donijeta odluka o potpori projektima u 2023. godini.

Upravni odbor je glavno izvršno tijelo Saveza Alpe Jadran, koje odlučuje o tekućim aktivnostima, pokreće pojedine akcije i koordinira aktivnosti radnih i projektnih skupina te donosi odluke o financijskoj potpori projektima. Delegaciju Krapinsko-zagorske županije je na sastanku Odbora u Novom Sadu predvodio župan Željko Kolar, koji je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo donesenim zaključcima.

-Uz njegovanje kulturnih i povijesnih veza, članstvo u Savezu Alpe Jadran pruža nam i mogućnost da koristimo još jedan izvor financiranja za provođenje naših projekata. Danas smo donijeli odluku da Savez s ukupnim iznosom većim od 450.000 kuna podrži 18 projekata, od čega se gotovo petina iznosa odnosi na potporu projektima Krapinsko-zagorske županije– istaknuo je nakon sastanka župan Željko Kolar.

Iz Krapinsko-zagorske županije odobrena su sva tri prijavljena projekta: Girls Code Camp, Women and Business i GRIBIZ, koje će Savez Alpe Jadran sufinancirati sa 89.000 kuna.

-Upravo projektima koji su odobreni od Saveza Alpe Jadran, uz međunarodne partnere, dotičemo se onih kojima je potrebna dodatna potpora u osobnom i profesionalnom razvoju. Kroz GirlsCodeCamp promičemo ulazak djevojaka u STEM područje, GRIZBIZ-om na zabavan način učimo djecu u vrtićima pravilnoj prehrani i poduzetništvu, a kroz konferenciju Žene i poduzetništvo dodatno povezujemo hrvatske poduzetnice na internacionalnoj razini – naglasila je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županija Helena Matuša te dodala kako će Centar u 2023. godini provesti još jedan dodatan projekt financiran sredstvima Saveza, a koji se odnosi na nastavak aktivnosti iz 2022. godine

Sastankom je predsjedao glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner, a među sudionicima su bile i i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar te viša savjetnica Odjela za strateško planiranje i razvojne projekte Tanja Ivek.

-Zagorska razvojna agencija kontakt je točka za tematsku koordinacijsku točku za cjeloživotno učenje te kroz svoj rad u Savezu potičemo i promoviramo upravo aktivnosti vezane uz cjeloživotno učenje. Ove jeseni na otvoreni poziv Saveza zaprimili smo pet prijava te nas veseli interes prijavitelja za cjeloživotno učenje. Odobrene su četiri prijave, koje će se i financirati traženim iznosom potpore – pojasnila je viša savjetnica Ivek.

Savez Alpe Jadran osnovan je 1978. godine u Veneciji kao Radna zajednica Alpe Jadran, čime su dotadašnje neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorene u posebnu organizaciju. Nakon što su sve države postale članice Europske unije, zajednica je 2013. godine pretvorena u Savez, čije su članice danas regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske u kojima živi pet milijuna ljudi.

U Savezu Alpe Jadran je sedam hrvatskih županija, tri austrijske savezne pokrajine, jedna mađarska županija te Zajednica općina Slovenije. Ovo je prvi sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran, koji je održan izvan područja Saveza. Sastanak je održan u prostorima Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina, koja je nedavno i službeno iskazala namjeru da se priključi Savezu.

Sve okupljene je u ime domaćina na sastanku Upravnog odbora pozdravila Vidosava Enderić iz Pokrajinskog tajništva za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu, dok je dobrodošlicu u Vojvodinu na „Međunarodnoj konferenciji Kulturni prostor Alpe Adria – za nove mostove“ poželjela pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević.

sjever.hr/kzz.hr
19.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.