Now Reading:
I Međimurci odali počast žrtvama Domovinskog rata, župan Posavec uz stihove: Večeras ti se svakog heroja sjeti, neka im je vječna slava, u inat vremenu što leti, čuvajmo ih od zaborava!
Full Article 3 minutes read

I Međimurci odali počast žrtvama Domovinskog rata, župan Posavec uz stihove: Večeras ti se svakog heroja sjeti, neka im je vječna slava, u inat vremenu što leti, čuvajmo ih od zaborava!

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, na dostojanstven je način obilježila 31. obljetnicu sjećanja na žrtve, kako u gradu Vukovaru, tako i u Čakovcu, pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli”, prema ideji autorice Vini Rakić, predsjednice udruge Homo homini homo iz Splita.

Svečanost je počela polaganjem vijenca na spomen ploču i molitvom na igralištu NK Sloga, a nastavljena je svetom misom za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara i Škabrnje koju je U Crkvi Svetog Antuna Padovanskog predvodio fra. Josip Šoštarić.

Uslijedila je Kolona sjećanja u kojoj su sudjelovali Počasni zdrug UDVDR, Zrinska garda Čakovec, PU međimurska, predsjednici i predstavnici stradalničkih i braniteljskih Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, međimurski županijski i čakovečki gradski vijećnici, osnovnoškolci i srednjoškolci s područja Grada Čakovca i brojni građani.

U Vukovarskoj ulici upaljeni su lampioni i u rotoru ispisano ime Vukovar, a Kolona je nastavila putem Zrinsko-Frankopanske ulice do Perivoja Zrinskih, gdje je položen vijenac na Spomenik smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima domovinskog rata, a molitvu je predvodio fra. Josip Grubišić.

Željko Sršan, sudionik obrane Vukovara naglasio je kako su u Vukovar većinom otišli mladi, hrabri dečki i ostavili zdravlje i živote.
-Nažalost, oni koji su ih ubijali dan danas većina njih šeće slobodno. Oni koji su silovali po gradu dan danas žrtve ih gledaju po gradu. Znaju se imena, po tome se ne radi ništa. Šeću slobodni, žrtve pate. Naši dečki su pokopani tu, četvorica je završila na Ovčari i za to nitko nije odgovarao. U 20. stoljeću od Drugog svjetskog rata nije zabilježeno i za to nitko nije odgovarao. Iz grada je protjerano svo hrvatsko stanovništvo i odvedeno u logore u kojima smo bili zvjerski mučeni i za to nitko nije odgovarao – istaknuo je Sršan.

Gradonačelnica Ljerka Cividini kazala je da je Grad Čakovec kao i svake godine odao počast Gradu heroju, Vukovaru, u kojem su, nažalost, poginuli i Međimurci. Kazala je da no što možemo je to da iz godine u godinu podsjećamo naše mlade na povijest koja se, vjeruje Cividini, nikada više neće ponoviti.

Župan Matija Posavec izrazio zadovoljstvo što su međimurske općine i gradovi dostojanstveno obilježili 18. studeni u čast i spomen na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.
-Dostojanstvenim, mirnim i komemorativnim skupom, mimohodom, svetom misom, paljenjem vijenaca i polaganjem svijeća. To je prilika i uvijek je dobro da čujemo svjedočanstva onih koji su svjedoci tog vremena. Dobro je podsjetiti se na razne strahote i na vrijeme koje je bilo tih 90-tih godina kako bismo više cijenili te neke vrijednosti – rekao je župan Posavec.

Za kraj, izgovorio je stih koji mu je, kaže, posebno drag:
-Večeras ti se svakog heroja sjeti, neka im je vječna slava, u inat vremenu što leti, čuvajmo ih od zaborava!

a.kučić/sjever.hr
18.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.