Now Reading:
Građanima Bjelovarsko – bilogorske nadoknadit će se šteta od tuče u stopostotnom iznosu – prve isplate moguće već krajem prosinca
Full Article 2 minutes read

Građanima Bjelovarsko – bilogorske nadoknadit će se šteta od tuče u stopostotnom iznosu – prve isplate moguće već krajem prosinca

Olujno nevrijeme koje je 15. rujna zahvatilo područje dva grada i pet općina Bjelovarsko – bilogorske županije prouzročilo je ukupnu štetu od 45,62 milijuna kuna. Tu je informaciju na radnom sastanku gradonačelnicima i načelnicima pogođenih općina priopćio župan Marko Marušić pojašnjavajući da je uspješno završen postupak unosa podataka u Registar šteta.

Time je, kako je pojasnio župan, završen prvi dio složene procedure raspodjele novca koji je Vlada RH odobrila za ublažavanje posljedica nevremena.

Odlična je vijest da će 42 milijuna kuna koje je država predvidjela, prema svemu sudeći, biti sasvim dovoljno za obeštećenje svih koji su prijavili štetu. Naime, dio prijavitelja će se obeštetiti putem polica osiguranja, a ti iznosi procjenjuju se na nekoliko milijuna kuna. To znači da će 42 milijuna državnih kuna u 100-postotnom iznosu moći pokriti štetu ostalim prijaviteljima, što je nezabilježeno u svim dosadašnjim prirodnim nepogodama gdje je postotak obeštećenja bio praktički simboličan. Građani koji su pretrpjeli štetu sada mogu biti i više nego zadovoljni jer je potpuno izvjesno da će im država nadoknaditi pretrpljenu štetu.

Sada slijedi izrada odluka koje će, uz prethodnu suglasnost resornih ministarstava, trebati potvrditi Županijska skupština. Nakon toga uslijedit će raspisivanje javnog poziva temeljem kojega će se novac i dijeliti, a prema trenutačnim procjenama, prve isplate mogle bi se dogoditi već potkraj prosinca.

www.sjever.hr
18.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.