Now Reading:
Župan Koren na svečanosti “Podravina svojem generalu” uručio Markaču priznanje za počasnog građanina KKŽ
Full Article 3 minutes read

Župan Koren na svečanosti “Podravina svojem generalu” uručio Markaču priznanje za počasnog građanina KKŽ

U dvorani Doma kulture u Đurđevcu jučer je upriličena svečanost “Podravina svojemu generalu” kojom je obilježena deseta obljetnica odluke Žalbenog vijeća Haškog suda koje je donijelo oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Svečanosti u čast rođenog Đurđevčana, heroja Domovinskog rata generala Mladena Markača, su ispred Koprivničko – križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Župan Koren prigodnim se riječima obratio brojnim uzvanicima istaknuvši kako je obljetnica oslobađajuće presude pobudila snažne emocije te evocirala uspomene na vrijeme u kojima je čitav hrvatski narod čekao sudsku pravdu i potvrdu veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu.

– General Mladen Markač je ostao ustrajan i u najtežim trenutcima te pokazao da je uistinu ne samo veliki ratnik nego i čovjek, istinski uzor koji je vlastitim primjerom potvrdio da kad nas pritisnu nepravda i patnja, uzdignute glave moramo kročiti kroz život. Još se živo sjećamo veselja i olakšanja po povratku, kad su ga dočekale podravske pjesme i razdragani ljudi. Na nama je da čuvamo sve što su on i suborci učinili u stvaranju države. Najmanje što smo mogli učiniti u tom vremenu je dodijeliti mu javno priznanje za počasnog građanina naše županije i simbolično se odužiti na svemu što je učinio za naš kraj – poručio je župan Koren.

U bogatom kulturno – umjetnički programu su nastupili: Zbor učenika Osnovne škole Đurđevac uz pratnju na klaviru voditeljice prof.Kristine Benko Markovica, Zbor Udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca „Đurđeki“, folklorna skupina Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave uz pratnju Tamburaškog sastava „Memento“, članovi KUD-a „Petar Preradović“, Đurđevac Ema Lovrak i Borna Šimunic, Pjevačko društvo „Ferdinand“ iz Ferdinandovca, Marica Hasan i Tamburaški sastav „Podravski bećari“.

U sklopu programa održana je i izložba likovnih radova nastalih na likovnoj radionici „Peski-Art 2022. Đurđevac“ koji se daruju u grad Šibenik, Veteranskom centru Podružnici Šibenik, a o likovnim radovima i izložbi govorio je umjetnički voditelj radionice povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat.

Na kraju svečanosti u znak zahvalnosti i sjećanja generalu Markaču uručena je umjetnička slika, ulje na staklu s prigodnim motivom, poznatog slikara naive Mirka Markešića, člana udruge „Peski-Art Đurđevac“, a svečanost je završena pjesmom „Ja sam junak iz doline“ u izvođenju svih sudionika programa.

Svečanosti su nazočili i saborski zastupnik Ante Deur, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, saborski zastupnik general Željko Sačić, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Mladen Vurnek, načelnik Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić, načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček, policijski kapelan Ozren Bizek, načelnici općina, županijski pročelnici, suborci i prijatelji generala Markača kao i brojni hrvatski branitelji i izaslanstva braniteljskih udruga.

Nositelj organizacije manifestacije „Podravina svojemu Generalu“ je udruga „Peski-Art Đurđevac“ uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Đurđevca, Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, Udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Udruge žena Peski, Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“, Đurđevac, Etno kuća obitelji Karlovčan.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija i Grad Đurđevac.

www.sjever.hr
17.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.