Now Reading:
Ovogodišnji Advent u Čakovcu još bolji i još sadržajniji – U središte grada vraća se klizalište, a tu je i ured Djeda Božićnjaka i čakovečka Gastro ruta
Full Article 5 minutes read

Ovogodišnji Advent u Čakovcu još bolji i još sadržajniji – U središte grada vraća se klizalište, a tu je i ured Djeda Božićnjaka i čakovečka Gastro ruta

Ovogodišnji “Advent u gradu Zrinskih” u Čakovcu održat će se od 26. studenog do 24. prosinca, a bogat program događanja u tom periodu predstavljen je u četvrtak na konferenciji za medije.

Kako je istaknula gradonačelnica Čakovca i predsjednica gradske Turističke zajednice, Ljerka Cividini pred nama je adventsko doba, mnogima jedno od najljepših u godini.

– Vrijeme je to kada smo posebno senzibilizirani za druge te kada se nastojimo ugodnim druženjima opustiti i zabaviti. Adventski program koji smo pripremili ove godine u gradu Čakovcu upravo je na tom tragu, a sigurna sam da će Čakovčanci pokazati svoje veliko srce i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebitija da Božić mogu dočekati u miru i veselju – rekla je gradonačelnica Cividini te objasnila kako je program ovogodišnjeg Adventa u odnosu na prethodnu godinu znatno proširen i obogaćen novim sadržajima.

– U skladu s financijskim mogućnostima nastojali smo osmisliti program namijenjen svima. Blagu prednost u programu namijenili smo opet djeci i mladima pa se tako nakon nekoliko godine u središte Čakovca vraća klizalište, vjerujem na radost svih onih koji su proteklih zima klizalište tražili po drugim gradovima. U skladu s drugačijim pozicioniranjem Čakovca na turističkoj karti Hrvatske, novost je čakovečka Gastro ruta kojoj je cilj promovirati i približiti, kako našim građanima tako i posjetiteljima našu gastronomsku ponudu – pojasnila je Cividini.

Dodala je i kako postoji šest cjelina ovogodišnjeg Adventa, među kojima jedna ekskluzivna koja će biti posebno zanimljiva djeci, a to je da će uz Svetog Nikolu i Djed Božićnjak biti posjetitelj u gradu i to svake subote u prosincu. Djeca će u ured Djeda Božićnjaka moći donijeti svoje stare igračke za djecu, a slikanje s djedicom za sve će biti besplatno.

– Adventski program završava na Badnjak, no blagdanski ugođaj u Čakovcu ostat će i dalje. Na klizalištu će tijekom zimskih praznika biti organizirana škola klizanja, a naravno Novu godinu dočekat ćemo uz muziku i vatromet – poručila je za kraj gradonačelnica Cividini.

Direktor Turističke zajednice grada Čakovca, Filip Horvat napomenuo je kako im je u sva događanja želja, što je više moguće, uključiti lokalnu zajednicu te će tako po prvi puta za vrijeme Adventa koristiti prostore koji dosad možda nisu bili korišteni i koji su adekvatni za to.

– Po meni najvažnija novina je ured Djeda Božićnjaka koji će biti smješten u starom pasažu u samom centru grada. Prostor je jako interesantan jer je grijan i adekvatan za održavanje raznih dječjih radionica i predstava. Ideja samog ureda Djeda Božićnjaka je da se cijeli mjesec izrađuju različite zanimljive stvari u suradnji s gradskim i okolnim vrtićima te uz suradnju s udrugama. Te radionice će biti dostupne djeci svaki dan najčešće u jutarnjem terminu, a popodnevni termini bit će slobodni za građanstvo – rekao je Horvat te dodao kako posjetitelje očekuju i određene novine.

– U centru gradu ćemo haustor broj 4 u Ulici kralja Tomislava pretvoriti u galeriju digitalnih umjetnina gdje ćemo koristiti stare neupotrebljive televizore za radove lokalnih udruga koji su na zavidnoj razini u RH i diljem Europe, poput Foto kluba Čakovec. Galerija će biti dostupna 24 sata na dan. Jako zanimljiva bit će i Gastro ruta, novi turistički proizvod koji dajemo Gradu Čakovcu i koji će ostati kao infrastruktura za dalje, a u koju ćemo uključiti većinu ugostitelja iz grada. Radi se o tome da se mora obići dio lokala i na taj način se skupljaju bodovi preko QR koda što nudi zanimljivost gostima Adventa, a s druge strane postoji dodana vrijednost jer će oni koji završe rutu dobivati nagrade na kraju svakog tjedna – najavio je Horvat.

Još jedna od novina je i suradnja s Muzejom Međimurske županije, smještenim u dvorcu gdje će se po prvi puta prikazati autohtona međimurska bajka tako da ona ima postament. Naime, izgrađena je skulptura koja će biti postavljena u centru grada gdje započinje ta priča, a da bi došli do kraja sljedeći te točke dolazite do dvorca pročitati priču do kraja. A kako je dodao direktor TZ, ideja je da priča bude dvojezična.

Za ovogodišnji vizualni identitet čakovečkog Adventa zaslužna je Ema Kovačić, učenica 3.razreda Graditeljske škole koja je ispričala kako je do toga došlo.

– Direktor Turističke zajednice došao nam je predstaviti taj projekt, nakon čega je svatko od nas u razredu probao napraviti plakat odnosno vizual koji bi bio predstavljen kao adventski plakat. U sljedećih nekoliko tjedana direktor nas je posjetio još nekoliko puta te nam dao povratne informacije i određene smjernice prema kojima smo radili na našim plakatima. Glavni cilj bio je odmaknuti se od tradicionalnog izgleda Božića u nešto malo drukčije, ali ipak da i to asocira na Božić – rekla je učenica Ema čiji je plakat izabran kao najbolji.

Iako ćemo se još malo morati strpjeti do početka ovogodišnjeg Adventa, pripreme su već naveliko počele pa je tako u središtu Čakovca postavljena jelka i krenulo se s njenim ukrašavanjem.

jmiklauzic / www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.