Now Reading:
Odlične vijesti za varaždinske poduzetnike: otvara se javni poziv za Poduzetnički fond, a uz 1,5 milijuna kuna, Grad poduzetnicima početnicima sufinancira i dječje vrtiće
Full Article 3 minutes read

Odlične vijesti za varaždinske poduzetnike: otvara se javni poziv za Poduzetnički fond, a uz 1,5 milijuna kuna, Grad poduzetnicima početnicima sufinancira i dječje vrtiće

Grad Varaždin ovog će ponedjeljka otvoriti javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora iz Poduzetničkog fonda. Najavili su to varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković i pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarske aktivnosti Slađana Miočić na konferenciji za medije u četvrtak.

Grad je za Poduzetnički fond osigurao potpore u iznosu od milijun kuna, no budući da se bliži sjednica Gradskog vijeća na kojoj će jedna od točaka biti i rebalans proračuna, gradonačelnik Bosilj očekuje da će osigurati dodatna sredstva te da će za ove potpore osigurati ukupno 1,5 milijuna kuna.

-Visine potpora su od 5 do 10 tisuća kuna. Grad Varaždin je uz ove potpore iz Poduzetničkog fonda raspisao je i javni poziv za dodatne mjere potpora poduzetnicima u iznosu od 1,1 milijun kuna prema kojem je 500 tisuća kuna namijenjeno za gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika – naglasio je gradonačelnik.

Kako bi potaknuo poduzetničku djelatnost, Grad će uz ove mjere sa 100 tisuća kuna sufinancirati smještaj djece poduzetnika početnika u prvoj godini poslovanja u privatnim dječjim vrtićima.

-Vrlo je bitno da želimo i da se naši poduzetnici javljaju na EU fondove, pa smo u svrhu sufinanciranja izrade projektnih prijava predvidjeli 300 tisuća kuna. Također, dodjeljujemo i 200 tisuća kuna za troškove izlaganja na manifestacijama – rekao je Bosilj dodavši kako je do 1. prosinca u tijeku i javni poziv za dodjelu potpora za poljoprivrednike pri čemu je predviđeno 700 tisuća kuna.

Četvrti dio potpora u gospodarstvu odnosi se na energetiku. Naime, Grad Varaždin sufinancira i energetsku obnovu obiteljskih kuća do maksimalno 15 tisuća kuna, kao i izradu projektne dokumentacije za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za to je osigurao 5 tisuća kuna po korisniku.

-Ovim sredstvima u ovim teškim tržišnim vremenima našim poduzetnicima želimo olakšati poslovanje – zaključio je Bosilj pozvavši poduzetnike da se prijave na javni poziv.

Natječaj za dodjelu potpora iz Poduzetničkog fonda ostaje otvoren dva tjedna, a prijave su moguće putem online obrasca.

-Nema najbržeg prsta, ali bih zamolila građane da se ipak požure s prijavama jer nikad ne znamo što se tehnički može dogoditi ukoliko svi u jednom trenutku krenu s podnošenjem svojih prijava. Postoje ograničenja za one koji su kroz zadnje tri godine dobili sredstva iz ovog Fonda, tako da se oni ove godine ne mogu javiti. S obzirom na velik interes, a ograničena sredstva pokušali smo biti pravedni na način da ipak omogućimo onima koji do sada nisu ostvarili pravo na tu potporu da je ostvare ove godine – objasnila je Miočić.

Potpore će se dodjeljivati prema sustavu bodovanja i kriterijima, a ne na temelju najbržeg prsta.

-U tom sustavu bodovanja pokušali smo nagraditi većim brojem bodova one poduzetnike koji kod sebe uzimaju učenike na stručnu praksu, a isto tako veći broj bodova dobiva ukoliko je žena vlasnica poduzeća, odnosno obrta ili se radi o osobi koja ima neki zdravstveni problem i određeni stupanj invalidnosti. Nastojali smo razraditi jedan motivirajući i pravedan sistem – dodala je Miočić.

Na javni poziv za bespovratne potpore u poljoprivredi koji traje do 1. prosinca osvrnuo se zamjenik varaždinskog gradonačelnika koji je naglasio kako je ovo prvi puta da je Grad raspisao posebne pozive jer smatraju da je poljoprivreda, kao bitna grana u cijelom gospodarstvu, dosad bila u potpunosti zanemarena.

-Zato, nemojmo zaboraviti da u našim prigradskim naseljima imamo jako puno ljudi koji imaju svoje OPG-ove i mi smo im kroz ovih 7 mjera koje su otvorene i koje iznose oko pola milijuna kuna novih sredstava potpomoći – objasnio je Marković pozvavši sugrađane da iskoriste ovaj javni poziv i ostvare pravo na bespovratne potpore.

tklopotan / www.sjever.hr
17.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.