Now Reading:
Ime Vukovar lampionima ispisano na varaždinskom Korzu: O stradanjima u gradu heroju treba educirati mlade, da se strahote ne ponove
Full Article 2 minutes read

Ime Vukovar lampionima ispisano na varaždinskom Korzu: O stradanjima u gradu heroju treba educirati mlade, da se strahote ne ponove

U organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije te u suradnji s udrugama branitelja Domovinskog rata, u četvrtak je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić naglasila je kako se ovih dana s punim pijetetom prisjećamo grada heroja. Poručila je kako o stradanja Vukovara treba stalno educirati mlade, kako se te strahote ne bi ponovile.

Gradonačelnik Neven Bosilj, rekao je da su se Varaždin i Vukovar 1991. povezali nitima koje su neraskidive, kada su pripadnici PU varaždinske te godine krenuli u obranu grada heroja, a 21 od njih dao je svoje živote za obranu rog grada. Podsjetio je i da su Varaždin i Vukovar gradovi prijatelji. Dio svog govora prepustio je gradskom vijećnika Damiru Laljeku kojeg je nazvao živućom legendom obrane Vukovara te “ubojicom tenkova”. Laljek je izrazio zadovoljstvo što se svake godine u Varaždinu na primjeren način prisjećamo tragedije koja je 1991. zadesila Vukovar i Hrvatsku.

Molitvu za žrtve Vukovara i Škabrnje poveo je velečasni Stjepan Najman.

U petak će Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Varaždinske županije, u suradnji s Gradom Varaždinom, paljenjem svijeća i svetom misom obilježiti žrtvu Vukovara okupljanjem branitelja-sudionika na raskrižju Bombellesova cesta – Vukovarska ulica te paljenjem svijeća Vukovarskom ulicom, dok će se od 18 sati služiti sveta misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Svetog Josipa na Banfici.
 
U obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uključuje se i Pučko otvoreno učilište Varaždin koje u Kinu Gaj organizira za sve građane besplatnu projekciju filma „Šesti autobus“, u subotu, 19. studenog 2022. godine u 18 sati.

I ove će godine izaslanstvo Grada Varaždina i Varaždinske županije odati počast poginulim i nestalim braniteljima u Vukovaru, ali i u Škabrnji.

Župan Anđelko Stričak u četvrtak je odao počast poginulim braniteljima u Škabrnji. Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan i gradski vijećnik Damir Laljek će zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Josipom Križanićem i zamjenicom župana Silvijom Zagorec, a u pratnji Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije položiti vijence i zapaliti svijeće u petak na Trpinjskoj cesti i kod Borovo Commercea u Vukovaru.

a.kučić/sjever.hr
17.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.