Now Reading:
Današnji godovnjaci su Elizabeta i Igor – porijeklo ovih imena seže daleko u povijest!
Full Article 1 minutes read

Današnji godovnjaci su Elizabeta i Igor – porijeklo ovih imena seže daleko u povijest!

Prema hrvatskom katoličkom kalendaru, danas svoje imendane slave Elizabete i Igori. Porijeklo tih imena seže daleko u povijest, a više zanimljivosti saznajte u nastavku.

Ime Elizabeta je hebrejskog porijekla. Hebrejski elischewa znači “Bog se zakune” ili “Bog zakletve“. Pošto je riječ za zakletvu povezana s brojem sedam, po drugom tumačenju ovog imena ono znači “Bog je sedam”. “Sedam” ima simboličnu vrijednost pa u tom u smislu ime Elizabeta znači “Bog je sreća“. Navode se i druga tumačenja koja se odnose na ovaj broj, kao što je “Bog je savršenstvo”. Elizabeta je u Bibliji bila majka Ivana Krstitelja.

Vjeruje se da je ime Igor porijeklom iz ruskog ili ukrajinskog jezika, te da je nastalo od riječi “izgor”, a u značenju gorijeti, izgorijevati, sagorijevati.

Druga hipoteza o porijeklu ovog muškog imena, navodi i pretpostavku da je ime poteklo iz švedskog jezika, premda ima i etimologa koji pretpostavljaju da je u pitanju staro nordijsko ime, a koje ima značenje – borac, ratnik, vojskovođa ili pak brat, prijatelj, vjerni suputnik, junak, hrabrost ili odvažnost.

sjever.hr/znacenje-imena.com
17.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.