Now Reading:
Zimska služba Grada Čakovca spremna za nadolazeću zimu
Full Article 3 minutes read

Zimska služba Grada Čakovca spremna za nadolazeću zimu

Iako još nije pao prvi snijeg ove zime, Zimska služba Grada Čakovca započela je s radom 15. studenog i održavat će ceste čistima i prohodnima do 15. travnja 2023. godine. Sezonu niskih temperatura, leda i snijega čakovečka zimska služba dočekala je spremna za zbrinjavanje sveukupno 153,03 kilometra cesta uz pripremu vozila, opreme i soli, kako bi omogućila sudionicima u prometu što sigurnije prometovanje u narednih šest mjeseci.

Spomenimo kako su ujedno Grad Čakovec i Županijska uprava za ceste Međimurske županije sklopili Sporazum o održavanju javnih i nerazvrstanih cesta u zimskoj službi. Radi kvalitetnijeg održavanja cesta, odnosno optimalne iskoristivosti mehanizacije i minimalnog praznog hoda, sporazumom se mijenjaju nadležnosti i odgovornosti za preuzete dijelove cesta za poslove zimske službe. Samim time sve ceste diljem grada, bile one gradske ili županijske bit će ove zime prohodne, te će njihovo zbrinjavanje u vrijeme snježnog pokrivača sporazumom biti efikasnije.

Za područje Čakovca predviđena su kao i prošle zime dva stalna mjesta pripravnosti – GKP Čakom d.o.o. i Tegra d.o.o. koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi i obavljanje nužnih poslova za zimsko održavanje cesta, skladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme. Čakom je pritom donio i plan za čišćenje pješačkih i biciklističkih staza te pješačke zone na području Grada, a postavljena je i dodatna prometna signalizacija radi što boljeg označavanja pojedinih dionica prometnica u zimskom periodu.

Prema potrebi, tijekom zimskih mjeseci, održavanje će biti povjereno i Gospodarstvu „Lesjak“ te tvrtki „Braća Rebernik“ d.o.o. Prema dogovoru koordinacije Zimske službe, a sukladno Planu održavanja cesta na području Čakovca u zimskim uvjetima 2022./2023., na okupu su svi ljudski resursi, te dovoljna količina mehanizacije, soli, posipala, opreme i materijala za obavljanje poslova zimske službe iz sva tri stupnja pripravnosti. Ista je spremna za djelovanje 24 sata, svaki dan tijekom trajanja zimskog razdoblja.

Za sve stupnjeve pripravnosti, ovisno o vremenskim uvjetima, na raspolaganju im je pet kamiona – ralica, zatim četiri rovokopača, jedan grejder, osam traktora s ralicama i posipačima, traktor s plugom i posipačom, dvije snježne freze, jedno kombi vozilo i dvije kombinirke s ralicom. Ujedno je u skladištima Čakoma u Čakovcu te u silosu u Ivanovcu spremljeno ukupno 20 tona skladišne i 100 tona silosne soli.

Zimska službe uz opremu priprema niz mjera kako bi osigurali nesmetani promet i sigurnost građana. Pritom upućuju apel i svim sudionicima u prometu da prilagode kretanje novim zimskim uvjetima na cesti i na vozilima koriste propisanu obaveznu zimsku opremu.

www.sjever.hr
16.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.