Now Reading:
ZELENA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA Stričak: Cilj nam je da do kraja mandata svaka naša škola sama proizvodi energiju
Full Article 4 minutes read

ZELENA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA Stričak: Cilj nam je da do kraja mandata svaka naša škola sama proizvodi energiju

Elektrostrojarska škola Varaždin grijat će se ubuduće pomoću dizalice topline. Ugradnja novog obnovljivog izvora topline predmet je Ugovora o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije sklopljenog danas u Varaždinu između Hrvatske elektroprivrede i Elektrostrojarske škole Varaždin. Donirani projekt financirat će se  sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom električne energije dobivene u potpunosti iz obnovljivih izvora vodećim hrvatskim tvrtkama, kupcima proizvoda ZelEn. Spomenuti ugovor potpisali su ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos i predsjednik Uprave  HEP-a Frane Barbarić.

Domaćin potpisivanje ovog ugovora bio je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos koji se zahvalio Hrvatskoj elektroprivredi i Varaždinskoj županiji te naglasio kako je za njihovu školu ovo jako vrijedan projekt.

– Radi se o projektu koji je vrijedan 710 tisuća kuna i siguran sam da ćemo to jako dobro iskoristiti. Dizalicu topline ćemo ugraditi kako bi mogli uštedjeti na energiji. Velika smo škola površine skoro 7 tisuća kvadrata te će nam to itekako dobro doći. Osim ovog hardvera, solarnih centrala i dizalica topline, mi čitavo vrijeme provodimo i edukaciju, kako s učenicima i nastavnicima tako i za širu javnost radimo edukacije u području solarnih sustava – rekao je Kos dodavši kako je od prijave projekta prošlo skoro sedam mjeseci te je uvjeren da će sve uspjeti završiti do sredine iduće godine.

Podsjetio je i kako je Elektrostrojarska škola sa zelenim projektima krenula još 2013. godine kompletnom zamjenom prozora i postavljanjem 10 kWh solarne centrale i izgradnjom senzora za mjerenje temperature mikroklimatskih uvjeta u školi, a uz provođenje edukacijskih projekata na tome će se ustrajati i dalje.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je kako će dizalica topline donijeti značajnu energetsku uštedu i višestruku korist u ovim teškim vremenima kada je kriza evidentna u cijelom svijetu.

– Ove uštede se odnose na potrošnju plina kao toplinskog goriva, a ujedno dolazi i do značajnog smanjenja CO2 emisije. Elektrostrojarska škola je fenomenalno pripremila projekt na 200 stranica te mislimo da je donacija došla u prave ruke, s obzirom na sve razvojne projekte koje ova škola razvija tijekom proteklih 10, 15 godina u smislu uštede energije, energetske efikasnosti i smanjenja CO2 emisije – rekao je Barbarić dodavši kako je ovo još jedan hvalevrijedan projekt za zelenu Varaždinsku županiju.

-Strategija Vlade Republike Hrvatske je smanjenje CO2 emisija i prelazak na niskougljične proizvodne energente i samim time ujedno i smanjenje potražnje za energentima iz uvoza, odnosno krajnji cilj je Hrvatska kao neovisna energetska država – dodao je.

Zahvalivši HEP-u na ovoj vrijednoj donaciji, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak poručio je kako će to sigurno pomoći Elektrostrojarskoj školi da uštedi koju kunu na energentima.

– Prije nekih godinu dana obišli smo područje Varaždinske županije, tada radove u Varaždinu, Lepoglavi i Bednji što dovoljno govori o ulaganjima HEP-a na našem području. Kada to sve zbrojimo, unazad dvije godine investirano je oko 100 milijuna kuna, a veseli nas i najava o novih 760 milijuna kuna što će dovesti do daleko bolje i kvalitetnije elektroopskrbe – rekao je Stričak.

Varaždinska županija se, kako kaže, odmah na početku ove godine, vidjevši prve račune koji su bili daleko veći nego prethodni, primila posla i u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu i sport i ravnateljima pokrenula projekt „Dizel”.

– Do kraja mandata pokušat ćemo u sklopu svake naše osnovne i srednje škole doći u situaciju da imaju određeni vid proizvodnje vlastite energije. Smatram da je to jedan dobar put i na taj ćemo način osigurati određena sredstva koja će ravnatelji moći preusmjeriti na druge namjene, a osim toga i štedimo – zaključio je Stričak.

abrkic/sjever.hr
16.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.